Начало Новини Рогозенското съкровище остана второ в „Чудесата на България“

Рогозенското съкровище остана второ в „Чудесата на България“

от Mariana Gomileva
1893 преглеждания

Снимка: РИМ – Враца

Рогозенското съкровище остана на второ място в класацията „Чудесата на България“ за 2015 г., а средновековния замък „Баба Вида“ e трети в оспорваната надпревара. По време на прякото предаване на БНТ в понеделник вечер златно-сребърното съкровище от Рогозен взе сребърния приз в категория „Съкровища“, изпреварено от Панагюрското злато. Кметът на Враца Калин Каменов и директорът на Регионалния исторически музей във Враца проф. Валентин Плетньов защитаваха съкровището по време на предаването. То е открито през 80-те години в частен двор във врачанското село Рогозен. По-голяма част е изложено в РИМ – Враца, а някои от съдовете са в Националния исторически музей.

В категорията „Атракции“ крепостта „Баба Вида“ остана на трето място, а пред нея гласуването определи остров „Света Анастасия“ (първо място) и „Вила Армира“ (второ) до Ивайловград. Кметът на Видин Огнян Ценков получи отличието от името на града, връчено му от председателя на парламента Цецка Цачева.

При „Открития“ откритието от неолита – женския скелет „Тодорка“ от село Оходен не успя да се класира сред първите три. Находката от обл. Враца е най-старият изцяло запазен скелет на жена, намиран в Европа. В тази категория първото място е за главата на Севт III. Гласуването за чудесата беше онлайн през сайта на кампанията и с sms-и.

Подобни статии