Начало Забележителности Религиозният туризъм ще бъде представен в общи маршрути с Румъния

Религиозният туризъм ще бъде представен в общи маршрути с Румъния

от Mariana Gomileva
1688 преглеждания

Снимка: Проект „Трансгранично религиозно наследство“

Мобилно приложение и електронна платформа ще улесняват пътуванията на поклоници в дунавските области на България и Румъния. Проектът на „Фондация за регионално развитие“ – Видин обхваща Северозападна, част от Централна Северна България и отсрещните румънски области. В рамките на проекта ще бъдат пуснати мобилно приложение и електронна платформа, с които бързо могат да се откриват места за настаняване – включително манастирите, туристически обекти и ресторанти в отделните райни. Те ще се следват маршрутите, разработени по същия проект.

Oтделно ще бъде направен документален филм за популяризиране на туристическите обекти и нематериалното религиозно наследство, а по медиите ще се излъчват рекламни клипове. Всеки, който има отношение към туризма в региона, ще може да се включи, представяйки продуктите си. Свои предложения могат да предлагат общински структури по туризъм, туроператори, турагенти, хотелиери, ресторантьори, превозвачи. Специално за тях ще бъде направен обучителен семинар, уточняват от „Фондация за регионално развитие“. Финансирането на проекта е по програмата „ИНТЕРРЕГ Румъния – България“, финансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Продължителността му е 18 месеца до февруари 2020 г. Стойността на проекта е 308 хил. евро.

Общо шест български и три румънски области ще бъдат включени с маршрути за поклоници. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и румънските Долж, Мехединци и Олт. Целта на трансграничните проекти е да улесни пътуването от двете страни на границата – в случая река Дунав, и да бъдат създадени готови туристически продукти. Още може да прочетете тук.

Подобни статии