Начало Забавления Резиденция Баба в село Салаш

Резиденция Баба в село Салаш

от Mariana Gomileva
1912 преглеждания

Каква част от храната в селата, които сме свикнали да свързваме с идеята за „чиста храна”, е такава и как й се отразяват динамичните промени наоколо – икономически, социални до климатични? Как се промени количеството и качеството на домашно отглежданата храна сред нарастващите летни температури, неравномерните валежи и липсата на климатична предвидимост в последните години?

От 22 септември до 2 октомври 2021 г., освен с най-важните експерти – местните хора от белоградчишкото село Салаш, темата ще се дискутира с учени, агрономи и изследователи, с които ще се търси отговор как може да се адаптираме към случващото се и как да го адресираме през изкуството.

Седмото издание на Резиденция Баба ще е по-различно, защото и светът ни се променя пред очите ни. Целта е 15 артисти и креативни комуникатори да живеят в домовете и се срещнат с историите на местни възрастни хора, свързани с храната. След 7 до 10-дневен престой и работа с куратор заедно или по отделно, ще започнете свои артистични проекти, адресиращи темата на резиденцията. 

Какво е Резиденция Баба?

Резиденцията е нашата част от „моста“ автентично свързване и солидарност между поколенията, между градска и селска култура. Вече 6 години подред инициативата е подтик за търсене на решения за обезлюдяването на българските села и постепенната загуба на техните културни съкровища и – подтик към преосмислянето им. Тя е откровена среща в търсене на полезните допирни точки на общността, местната култура и съвременната култура така, че да отговорим на належащи нужди. 

Ако често пътуваш из селски райони, може би често чуваш: “Изгоряха всичките домати”; “Няма нито една слива в селото тази година”; “Много по-трудно е сега да отгледаш нещо, отколкото беше преди”. “Наша си, домашна продукция”, мазета с компоти, офанзива за лютеница – от кое от това разбиране за хранителна независимост имаме нужда и днес, кое нямаме вече и защо?

Тази резиденция е в партньорство с „Българска фондация Биоразнообразие“ и проекта GameOn. „Фабрика за идеи“ поема разходите за обучението, режийните и храната за всяко от домакинствата, при които ще живеят избраните резиденти.

Като резидент/ка, ще получиш възможността:

да преминеш през интензивно 2-дневно обучение, преди да се потопиш в общността на селото домакин;

да държиш в ръцете си Резиденция Баба наръчник, който да ти помага в преживяването;

да живееш във възрастно домакинство в с. Салаш за 7 или 10 дни (по твой избор);

да се запознаеш с местното кулинарно наследство и фолклор – да ги вкусиш и документираш;

да работиш с ментор, който е твоя подкрепа по време на цялата Резиденция. 

Обучението е преживяване с всички сетива, ум и сърце. Организира се от Фабрика за идеи и включва гости експерти по теми като:

дизайн мислене и дизайн, ориентиран около човешките нужди;

системно мислене и теория U;

климатичните промени и ролята ни за тях; 

работа на терен с местна общност/ анализ на общност и нуждите й;

умения за документиране на фолклорно знание и сензитивност за проявите му;

социално-предприемачески подходи;

системна работа по устойчива идея;

автентична комуникация; 

създаване на отношения на солидарност и взаимопомощ.

Tърсят се резиденти, които:

са между 18 – 40 години;

са културно чувствителни и социално ангажирани;

имат добри социални умения и интерес към хората и културата в малки селски общности;

емпатия, инициативност, честност и приспособимост са им присъщи качества;

оценяват работата в екип и биха работили в такъв;

имат интерес към българския фолклор и кулинария и екологичните промени, които засягат и ще продължават да засягат живота ни.

Какво ти е нужно, за да се включиш: 

7 или 10 свободни дни между 22 септември и 2 октомври, които да прекараш в с. Салаш;

собствени средства за транспорт от и до селото и джобни.


Защо именно в с. Салаш? 

Защото е малко планинско село в близост до Белоградчик с уникални кулинарни традиции и местни ястия и може да ни научи на много за трансформациите в начина на живот, свързани с промените в природата и приготвянето на храна. Част е от торлашката етнографска група и това е първото такова село в историята на Резиденцията. Там не живеят млади хора.

КАНДИДАТСТВАЙ до 7 СЕПТЕМВРИ 2021 тук. 

Източник: Резиденция Баба

Подобни статии