Начало Новини „Резерват Северозапад“ раздава „срамоти“ по Европа

„Резерват Северозапад“ раздава „срамоти“ по Европа

от svilen
3357 преглеждания

„Наистина няма такова място като Северозападна България – не защото не съществува, а защото е толкова хубаво, че човек чак не може да повярва, че го има. Хората, които си мислят, че това е Северозападна България, да дойдат и да видят.“ Това казва Красимир Каменов, който е най-активният видински „пустиняк“.

Така се титулуват ветераните в интернет форума „Резерват Северозапад“, където си има йерархия според броя на публикуваните постове.

Начинаещите са в категория „тумбак“. Според преводно-тълковния речник на резервата „тумбак“ е хлапак, момче – може да звучи и гальовно, и презрително. „Пустиняк“ пък е първата и най-бързо научавана дума, служи за универсална обида, в произнасянето се влага злъч, лют червен пипер и змийска отрова („Пустиняк мръсен. Тоа е голем пустиняк.“)

Идеята да бъдат свързани хората от Северозападна Българя, които животът е разпилял в различни краища на страната и по света, е на писателя Николай Френски. Когато това му хрумва преди 12 г., не е и предполагал, че ще намери толкова много сподвижници.

През 2006 г. е създаден сайт „Резерват Северозапад“ и  форум, в който има над 440 хил. публикации по 764 различни теми, написани от над 300 съфорумци. При това членовете имамт претенцията, че са единственият форум, чиито членове са не само виртуални приятели, но са се срещали поне веднъж очи в очи. Те се самоопределят така: „Ние пичоре, които обичат родния си език. Атова е диалкетът на „Резерват Северозапад“. Обичаме също така и родината си. А това е България. И по тиа две напралениа ша пишем и ша пубкилуваме. Без задръжки. Куче срамя нема. Сичко започна през 2002 година. Тогава не вервахме, че идеята ни ще се превърне е цела идеология. Но това е факт – сайтът и форумът към запознаха сума народ, създадоха сумаси приятелства, развиват се и имат бъдеще. Щото преиме всичко от срце и душа. “

Днес в „Резервата“ има лекари, учители, инженери, полицаи, компютърни специалисти, журналисти и хора с всякакви професии. Пръснати са в цяла Европа, а най-далечният съфорумец е Жоро от видинското с. Ружинци, който в момента живее в САЩ.

Има и членове, които не са свързани родствено с това ъгълче на България, но са привлечени към диалекта  и хумора му, казва Красимир Каменов. Дава пример с последното попълнение – Виктория от Варна, която се занимава с преводи на Радичков на испански, но срещнала трудности със специфични думи от диалекта като „червива вода“ и „щрока“.

„Първата реакция на чужденеца, попаднал в северозападно село или градче и станал свидетел на обикновен комшийски разговор, е страх. Стрес. Не може да проумее защо тези същества се опитват да се надвикат и си разменят такива любезности, от които да ти настръхнат косите, да ти се обърнат червата“, обясняват форумците. Те се надпреварват да събират характерни думи и изрази, звуци и гледки. Образи и случки от Северозапада и оригинални творби на самородни таланти, които пишат на местните диалекти.

Бързо се насъбрали толкова много материали, че през 2011 г. е издаден специален алманах „Резерват Северозапад“. Миналата година излезе втори брой, а в момента се подготвя и трети.

Преди 5 г. е учредено и сдружение „Резерват Северозапад“ , което се занимава с благотворителна дейност. М.г. са направени дарения на обединения детски комплекс в Монтана, балетната школа във Видин, център за работа с деца във Враца, основно училище „Неофит Рилски“ в Калифарево и читалището в с. Смоляновци, Монтанско.

Три издания вече има и фестивалът за традиционни ястия от Северозападна България „Бабина душица“. Заради големия интерес фестът ще продължи и занапред, каза председателят на управителния съвет на сдружението Ели Лозанова.

„Мисля, че успяваме да изпълним мисията си и да обединяваме на едно място хората, които милеят за нашия край, пазят диалекта, обичаите и традициите му“, убеден е Красимир Каменов.

Той е тазгодишният носител на срамотата „Газената ламба“ за цялостен принос за популяризирането на сдружението и форума. Нема грешка – носител е на срамота, защото с присъщото чувство за хумор на тукашните хора вместо грамоти „Резерват Северозапад“ раздава ежегодни срамоти в двайсетина категории.

Сред най-почитаните е титлата „НАдървен философ“ със съответната срамота. Тя е присъдена на форумеца Самотока.

Ето умозаключението му:

Мъчно миа назе си, у консуматорското опщество, молове, лизинги, кредите, банки, стрес, жлъти и оранжеви и бенбени кодове, нескончаеми рекламе, трипермаркети. Пин кодеве, парола за логин, парола за домашно ви-фи, парола на срцето, смрадфуни, космополитене, ефтино порно и некви уморени брантии, дамски превръзки сас допълнително легенче отзад, магистрални проститутки, промоции, скрити такси, координати и ескалеишън меринцжеиове, насекаде андроид и нигде човек, и нигде душа…“

Източник: вестник „24 часа“

Автор: Ваня Ставрева

Подобни статии