Начало Градска среда Пътят между Мездра и Лютидол ще е затворен до средата на януари 2024 г.

Пътят между Мездра и Лютидол ще е затворен до средата на януари 2024 г.

от Mariana Gomileva
489 преглеждания

Пътят между Мездра и Лютидол / снимка: БТА

Участъкът от пътя между Мездра и Лютидол остава затворен за движението в двете посоки до средата на януари 2024 г., съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Срокът е съобразен с графика на строителя за модернизирането на първокласния път. След това трафикът в участъка ще бъде възстановен в рамките на ограниченията, като преминаването ще бъде организирано двупосочно в две или едно платно в зависимост от спецификата на отделните участъци, уточняват от АПИ.

В края на ноември председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Ясен Йорданов съобщи във Враца, че първоначално обявеният срок за отваряне на отсечката – 10 декември, няма да може да бъде спазен и се очаква движението да бъде възстановено около 10 януари.

Причината за удължаването на този срок са непредвидени обстоятелства, възникнали по време на строително-монтажните работи. Сред тях са извършване на археологически проучвания в части от трасето, изготвяне и одобрение на нов парцеларен план в зоната на инженерните мрежи и пътните възли. Това се налага заради преработването им като пътни възли на две нива, за да се повиши безопасността на движение по бъдещето трасе, обясниха от АПИ, допълвайки, че срокът за завършване на модернизацията на целия път I-1 Мездра – Ботевград е юни 2024 г.

От Агенцията посочват, че пълното затваряне на отсечката е необходимо и поради това, че платното в посока Видин, в участъка между 161-ви и 172-ри км, се изгражда в непосредствена близост до съществуващия път I-1, а платното в посока София в по-голямата си част е върху съществуващото трасе на първокласния път. За изпълнението на всички планирани дейности по проект за удвояване на пътния участък се извършват и взривни работи на скатове, оформяне и обрушване на откоси, полагане на мрежа по откосите и редица други строителни дейности. Безопасното им извършване налага пълно затваряне на участъка, като по този начин се цели избягване на сериозни опасности и предпоставки за пътнотранспортни произшествия.

Обходните маршрути при изпълнението на строителните работи са същите както и досега, информират още от АПИ и допълват, че като обходни маршрути шофьорите могат да използват и други републикански пътища, като спазват действащата за тях постоянна организация на движение.

От агенцията се извиняват на шофьорите и на гражданите, през чиито населени места ще преминава трафикът, за причиненото неудобство и апелират към шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост.

Изграждането на скоростния път Мездра-Ботевград е разделено на два лота. През април тази година бе открита една част от него – 7,5 км около с. Новачене, а отсечката Мездра – Лютидол бе затворена за движение два месеца по-късно. Тежкотоварният трафик бе пренасочен през малки населени места и това стана причина жителите на няколко села по трасето да изразят недоволството си от създадените проблеми, преграждайки пътя.  

Източник: БТА

Подобни статии