Начало Новини Пътят Видин-Ботевград ще се финансира по „Транзитни пътища VI“

Пътят Видин-Ботевград ще се финансира по „Транзитни пътища VI“

от svilen
654 преглеждания

Разширението на пътя Видин-Ботевград до скоростно шосе ще бъде заложено като основен приоритет по програма „Транзитни пътища VI“, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Програмата се финансира със средства от Европейската инвестиционна банка и републиканския бюджет. Ако всичко върви по план, реализацията на проекта ще може да започне още тази година.

Шосето е разделено на четири участъка: Видин – Монтана, Монтана – Враца, Враца – Мездра и Мездра – Ботевград. То е част от път Е79 и свързва пряко три европейски държави – Румъния, България и Гърция. С пускането в експлоатация на втория мост над Дунав при Видин – Калафат се увеличиха транзитните потоци в Северозападна България, като направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

По програма „Транзитни пътища VI“ ще се съфинансират проекти по TEN-T мрежата (европейската транспорта мрежа), част от автомагистралния пръстен на България, които поради ограничения финансов ресурс на програма „Транспорт“ през новия програмен период не могат да бъдат включени в нея. Други проекти по „Транзитни пътища VI“ са магистралата „София – Калотина“ и част от Околовръстния път на София. Всички трябваше да се строят още през предния програмен период, но заради липсата на финансиране бяха отложени.

Източник: „Капитал
Снимка: Юлия Лазарова

Подобни статии