Начало Икономика Пътят Видин-Ботевград ще е готов до 2027 г.

Пътят Видин-Ботевград ще е готов до 2027 г.

от Mariana Gomileva
6319 преглеждания

Най-рано през 2027 г. може да бъдат готови всички отсечки от новия скоростен път Видин-Ботевград. Това стана ясно по време на работна среща при вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Пътят е с дължина 190 км, 88 км са в строеж с различен напредък, обясни Бисер Йорданов от Агенция „Пътна инфраструктура“. До момента са изпълнени 5% от строителството на първия участък Видин-Макреш. 

„Очаква се този участък, при нормални обстоятелства, да го завършим през втората половина на 2023 г. Следващият участък е Макреш-Бела. Първият участък е с напредък от около 35%. Разчетите са, че може да завърши в края на ноември 2022 г… В края на миналата година открихме една крепост от IV-V век, на която предстои в началото на тази година да се извърши пълно археологическо проучване… Третият участък също е в етап на изпълнение. Краен срок – 19 ноември 2023 г.“

С най-голямо изоставане е отсечката Монтана-Враца. Там цялата процедура трябва да стартира отначало и реалистичният срок за завършване е през 2027 г. Обходът на Враца може да бъде разширен година по-рано, до края на 2025 г. се планира да бъде ремонтиран участъкът Враца-Мездра. Строежът на пътя Мездра-Ботевград е изпълнен на около 20% и се очаква да бъде завършен през 2024 г.

Целият коридор Ориент-Източносредиземноморски – от 1-1 от Видин до Кулата, трябва да бъде изграден до 2030 г.

Над 3000 км пътища и съоръжения на обща стойност 2,8 млрд. лв. ще бъдат ремонтирани през настоящата 2022 г. Това обяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Предложенията за най-належащите за ремонт пътни участъци са подадени от ръководителите на областните пътни управления в страната и обхващат 2917 км пътища и 163 км магистрални участъци в лошо състояние.

Сред основните приоритети, по които ще работи новото ръководство на МРРБ място са: създаването на фонд за регионално развитие, 4-годишна програма за основни и превантивни ремонти на пътища от първи до трети клас, строителство на три тунела под Стара планина – „Шипка“, „Петрохан“ и „Черно море“ при едноименната бъдеща автомагистрала. Във ВиК отрасъла ще се работи за „чиста питейна вода“, а в строителството – за промени в Закона за устройство на територията, дигитализация на инвестиционния и строителния процес.

Източник: БНР, МРРБ

Подобни статии