Начало Градска среда Пътуващият фестивал Music Art Tabor ще гостува в Лом

Пътуващият фестивал Music Art Tabor ще гостува в Лом

от Mariana Gomileva
817 преглеждания

Пътуващият фестивал Music Art Tabor / снимка: Теодора Джерекарова

От 10 до 12 юли 2023 г. в Лом ще гостува пътуващият фестивал Music Art Tabor, който в рамките на няколко месеца ще представи музиканти и артисти от България и Норвегия в четири малки населени места в България – с. Градец (община Котел), с. Драгиново (община Велинград), гр. Лом и с. Долни Цибър и с. Осиковица (община Правец). Целта е чрез изкуство, култура, спорт и занаяти да се подобри достъпа до култура на ромските общности в малки населени места в България. През следващите месеци ще бъдат представени комбинация от различни творчески инициативи и социални събития чрез интерактивни методи и синтез на различни изкуства, спорт и музика.

Пътуващият фестивал Music Art Tabor / снимка: Теодора Джерекарова

Началото на проекта беше поставено в София, в кварталите Орландовци и Факултета, а следващата спирка на Music Art Tabor ще бъде в гр. Лом и с. Долни Цибър, където в продължение на три дни ще бъдат организирани творчески работилници по рисуване и музика за деца от ромската общност.

Пътуващият фестивал Music Art Tabor / снимка: Теодора Джерекарова

На 10 юли от 19:30 ч. в Амфитеатъра в гр. Лом ще се състои концерт на открито, в който заедно ще музицират норвежкият джаз музикант и акордеонист Бьорн Петер Тосе (Bjørn-Petter Tøsse), който се вдъхновява от българския фолклор, заедно с известните български джаз изпълнители Росен  Захариев – Роко – саксофон, Борислав Петров – барабани и Ивайло Риков – синтезатор. На финала DJ Yveso ще миксира сесия с дигитална визуализация и 3D мапинг. На 11 юли от 19:30 ч. пред читалище „СЪБУЖДАНЕ-1899“ в кв. Младеново ще бъде организиран концерт с местни музиканти и гостите от Music Art Tabor. На финала отново ще има DJ сесия с дигитална визуализация и 3D мапинг със съвременните артисти Анна Бачева и Елина Иванова.

Пътуващият фестивал Music Art Tabor / снимка: Теодора Джерекарова

И в двата дни партньорите по проекта от Кинематограф.бг ще прожектират филмите „Отивам в Италия“ с режисьор и сценарист Ивайло Марков, „Отчупване“ с режисьор и сценарист Силвия Чернева, „Chupan Chupai“ на Factory Fifteen и „Книга за xората“ с режисьор и сценарист Владислав Лаков.

На 12 юли децата от с. Долни Цибър ще могат да участват в творчески работилници по рисуване, музика и дигитална визуализация от 9:30 – 12.00 ч.

Всички събития се осъществяват със съдействието на Община Лом и са част от проекта “Music Art Tabor – Експериментиране с нови пространства за отваряне на границите между професионални творци и аматьори чрез синтез на изкуствата и интерпретации на традиционни теми свързани с културата на ромите”, който се изпълнява от сдружение „ИМЕ“ по Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с финансовия принос на Република Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и национално съфинансиране с Програмен оператор Министерство на културата по договор № BGCULTURE-2.002-0047-C01. Партньор на проекта е Норвежкото дружество на композиторите и текстописците – NOPA (https://nopa.no/english/ ).

Пълната програма може да видите тук:

https://www.facebook.com/events/585015980382458/

https://www.facebook.com/events/2400294123509532

***

За повече информация, следете сайта и Фейсбук страницата на проекта:

https://www.facebook.com/musicarttabor

 https://musicarttabor.com/program-2023/

Подобни статии