Начало Новини От 10 май пътнически влакове ще се движат по втория мост над Дунав

От 10 май пътнически влакове ще се движат по втория мост над Дунав

от svilen
1574 преглеждания
Река Дунав

Източник: вестник „Капитал

Пътническите влакове по втория мост над река Дунав между Видин и Калафат ще започнат да се движат на 10 май, съобщиха от транспортното министерство. Това става близо една година след като беше пуснато в експлоатация съоръжението между двата града.

Влакът ще пътува по редовна линия от Видин до румънската гара Голенци, която е на близо 20 км от границата. Оттам ще може да се направи връзка за Крайова. Във Видин пък ще може да се прави връзка с влака за София. Влакът ще се движи веднъж дневно в двете посоки, съобщи наскоро Людмил Димитров, технически директор на смесеното българо-румънско дружество „Дунав мост Видин–Калафат“. По думите му за товарните жп превози все още няма желаещи, припомня Mediapool.bg.

През март зам.-министърът на транспорта Антон Гинев съобщи, че е бил заявен интерес от страна на товарните жп превозвачи „Ди Би Шенкер“, „Българска железопътна компания“ и „БДЖ Товарни превози“. „БДЖ Пътнически превози“ имали желание да пуснат международна линия от София през Видин до Будапеща.

Досега построената жп линия е ползвана само веднъж пробно при откриването на Дунав мост ІІ на 14 юни 2013 г. Според разчетите линията е построена така, че влаковете да могат да развиват скорост от 160 км/час.

Причината движението да не бъде пуснато досега е липсата на електрификация на около 100 метра от жп линията на румънска територия по думите на Антон Гинев. Така, за да да се ползва, беше необходимо влаковите композиции да са снабдени с електрически и дизелов локомотив, което излиза скъпо. Не е ясно дали този проблем е разрешен вече.

Другият проблем беше свързан със собствеността на съоръжението. Доскоро мостът се водеше изцяло на българската държава.

На България изграждането на Дунав мост ІІ й струваше 225 млн. евро, от които 60 млн. бяха от държавния бюджет, а останалите по програма ИСПА и заеми. Румъния участва с 48 млн. евро собствени и европейски средства.

Подобни статии