Начало Новини Пътища в Северозапада може да се ремонтират с пари от „Региони в растеж“

Пътища в Северозапада може да се ремонтират с пари от „Региони в растеж“

от Mariana Gomileva
918 преглеждания

Няколко пътни отсечки в Северозападна България може да бъдат обновени основно с пари от оперативната програма „Региони в растеж“, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Те са част от списъка с приоритетни пътища, предложен от АПИ за финансиране в новия програмен период 2014-2020 г. Това са обходния път на Оряхово с отсечка Мизия-Оряхово-Крушовене, отсечката от Враца до пещера „Леденика“, Дъбова махала – Монтана, както и няколко предложения в близката обл. Плевен.

Един от проектите с висок приоритет е и рехабилитацията на пътя от Костинброд до Берковица и Монтана. Това е голям част от отсечката между София и Монтана през „Петрохан“. Общата дължина на пътя, предложен за ремонт, е близо 43 км. От АПИ са го оценили с 86 точки, което го прави вторият по приоритет след пътя Стара Загора-Раднево.

Общият планиран бюджет за ремонтите е 380.46 млн. лв., от които 85% ще са европейски пари, а останалото – национално съфинансиране. Възможно е някои от предложенията да не бъдат изпълнени – АПИ ще трябва да избере и прецени за кои да кандидатства. На теория може да бъдат рехабилитирани всички, но едва ли отпуснатите пари ще стигнат. В списъка от 24 проекта последен от Северозападна България е този за пътя Дъбова махала-Монтана – на 10 място. Веднага след него е Червен бряг-Чомаковци на съседната обл. Плевен.

Освен за рехабилитация на пътя пари ще се отпускат и за пътни съоръжения, огради, знаци, маркировка, осветление, надлези, тунели и канали за диви животни. Предложенията ще се подават до 30 април 2017 г. Изпълнителните ще се избират с обществени поръчки.

Бенефициент на парите ще е АПИ, като целта е рехабилитация на пътни отсечки с регионално значение. Те трябва да са първокласни, второкласни и третокласни и да имат връзка с трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Преди четири години по предложение на предишното правителство на ГЕРБ към TEN-T бяха добавени нови пътни отсечки в България, заедно с пристанища и интермодални железопътни терминали. От Северозападна България това беше терминал в Лом. Пристанищата във Видин, Лом, Оряхово бяха включени в мрежата по-рано.

Идеята е с включването на транспортните връзки в трансевропейската мрежа е те да получат подкрепа от европейските фондове. За доста от предложените проекти обаче стана ясно, че пари от ЕС засега няма осигурени – като магистрала „Хемус“, жп линия от София до Видин, път Видин-Ботевград.

Виадукт „Елешница“ е основно ремонтиран

Рехабилитацията на лявото платно на виадукт „Елешница“ от магистрала „Хемус“ е завършено, съобщиха от АПИ. Пътуването вече става еднопосочно и в двете ленти. Виадуктът е в началото на магистралата от София към Варна и по информация на пътната агенция от откриването му през 80-те години носещата конструкция никога не е ремонтирана. Изпълнител на ремонта е компанията „Автомагистрали“ по договора си за текущо поддържане на „Хемус“ в областите София и Ловеч.

В петък и събота по магистралата ще има друго ограничение – движението на 74 км в посока София ще бъде спряно пред деня заради ремонт. Това е до пътна връзка Прелок, а алтернативния маршрут е околовръстния път на Ябланица, откъдето шофьорите отново ще се качват на „Хемус“.

От МВР припомнят, че в петък се забранява движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона, земеделска и строителна техника. Забраната важи за автомагистралите, първокласните пътища и натоварените второкласни отсечки.

Подобни статии