Начало Новини Пътищата в Северозападна България са проходими след първия сняг

Пътищата в Северозападна България са проходими след първия сняг

от Mariana Gomileva
1590 преглеждания

В Белоградчик тази сутрин снегът е натрупал няколко сантиметра покривка | Снимка: severozapazenabg.com

Първият сняг вече падна в Северозападна България и „Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) предупреждава в района да се тръгва след подготовка за зимните условия. От тази нощ сняг вече има във Видин и Монтана, в Белоградчик и другите планински и полупланински селища от сутринта валежът е натрупал няколко сантиметра покривка. В Белоградчик към 9 часа се е натрупала до 8 см покривка, затворени пътища няма. На места по главен път Е79 към Видин е имало временни затруднения заради тежкотоварни камиони с летни гуми, съобщава агенция „Фокус“, като цитира дежурния в областната пътна служба в Белоградчик.

От областното пътно управление в Монтана съобщават, че проходът „Петрохан“ е почистен и напълно проходим, каквито са и всички пътища в областта. Проходът е забранен за превозни средства над 12 тона.

Сняг има и във Враца, но заради положителните температури не се натрупва и се стопява бързо. Очаква се с повишаване на температурите днес и в останалите по-ниски част на Северозападна България снегът да се стопи. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в обл. Враца валежите спират и слънцето вече се показва. Около Лом и Видин към 11 часа продължава да вали, но температурите навсякъде около равнините са положителни. От НИМХ предупреждават за възможни поледици и продължаващи валежи. За утре се очакват още валежи, а температурите на места ще паднат до 0 градуса, в районите на Западна Стара планина. В петък ще има повишение, но в района на Враца и Монтана ще продължат валежите от дъжд.

От АПИ напомнят шофьорите да пътуват само със зимни гуми, да карат със скорост, съобразена с пътните условия и с повишено внимание. Неподготвените автомобили може да затруднят движението и почистването на пътищата, което пречи на останалите водачи, посочват от Агенцията. Информация за актуалната пътна обстановка може да бъде проследена на сайта www.api.bg , на тел. 0700 130 20, както и през безплатното мобилно приложение LIMA.

Подобни статии