Начало Култура Първи литературен конкурс за награда „Йордан Радичков“

Първи литературен конкурс за награда „Йордан Радичков“

от Mariana Gomileva
2385 преглеждания

Община Берковица обявява първо издание на „Национална литературна награда за сборник разкази Йордан Радичков“. С решение на Общинския съвет в Берковица от 20 декември 2019 г. е учредена Национална литературна награда „Йордан Радичков“ в гр. Берковица. Конкурсът се организира от Община Берковица с представител от Министерството на културата. Носителят на наградата „Йордан Радичков“ се излъчва от петчленно жури. Община Берковица, в качеството си на домакин, кани за жури в конкурса литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Йордан Радичков или са работили с него. В журито участва представител на Община Берковица и на Министерството на културата.

По статут конкурсът е национален и ежегоден. Наградите се връчват в гр. Берковица на рождения ден на писателя – 24 октомври.

Лауреатът получава парична премия в размер на 2000 лева, грамота от Община Берковица и статуетка по мотиви от произведения на Йордан Радичков.
Втора награда – 1000 лв. и грамота.

Трета награда – 500 лв. и грамота.

Условия за участие: В дебютното издание на конкурса могат да участват всички български автори, издали сборник с разкази през последните 2 години.

Желаещите да се включат в конкурса трябва да изпратят 5 бр. книги (сборник с разкази), кратка творческа биография, адрес, телефон и имейл за контакт на адрес: гр. Берковица, площад „Йордан Радичков“ 4, Общинска администрация, „За конкурса“ до 17:00 ч. на 31.07.2020 г.

Журито тази година е в състав: Георги Господинов, проф. Инна Пелева, проф. Вера Ганчева, Горан Атанасов, (Община Берковица). Силва Хачерян, (Министерство на културата). Председател: Георги Господинов

Георги Господинов е писател („Естествен роман“, „Физика на тъгата“ и др.), литературен изследовател, редактор и преподавател. Носител на редица престижни международни и национални литературни награди, сред които Вазовата награда, „Български роман на годината“, „Христо. Г. Данов“ и др.

Проф. Инна Пелева е литературен историк. Автор е на монографични изследвания върху Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов и Йордан Радичков, („Йордан Радичков. Дума, разказ и тъга, 2004). Научните й интереси са насочени към проблеми на родната културна и литературна история от Паисий до Радичков и Пасков. Проф. Пелева е сред най-известните изследователи на Радичковото творчество.

Проф. Вера Ганчева е издател, университетски преподавател, преводач от скандинавски езици. Била директор на издателство „Народна култура“ повече от 10 години. През 1996-1997 г. е директор на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Автор на книги, очерци и научни трудове.

Горан Атанасов е председател на комисията по „Образование, наука, култура, спорт, младежки дейности и вероизповедания“ към Общински съвет – Берковица. Негови авторски текстове са отличавани на националните конкурси „Южна пролет“ и „Яна Язова“.

Силва Хачерян – началник отдел „Регионални дейности“ към Министерството на културата.

Допълнителна информация може да получите на адрес: гр. Берковица, ПК 3500, пл. Йордан Радичков №4; Телефон: 0953/89 125

 

Източник: Община Берковица

Подобни статии