Начало Флора и фауна Пчелите – гениите на природата

Пчелите – гениите на природата

от Mariana Gomileva
6415 преглеждания

През 2020 г. Светът за трета поредна година отбелязва 20 май като Ден на пчелите. Предложението е дадено от Словакия. Празникът на пчелите е през периода, когато е най-голямата активност в растежа на пчелните семейства. В тази връзка ще припомним, че ученици от ППМГ „Екзарх Антим І“ – Видин участват в европейски проект за защита на пчелите – „To Bee or Not to Bee in Nature“. Проектът е по програма „Еразъм+“ KA201, с френски координатор и партньори България, Гърция, Италия и Турция. Основна цел е да насочи вниманието на учениците към екологичните проблеми и изключителната роля, която пчелите играят в екологичното равновесие.

Първата визита по проекта беше през декември 2019 г. на о. Реюнион (остров в Индийския океан и отвъдморски департамент на Франция). Там видинските ученици Моника Кръстева (11.б клас), Калоян Тодоров (11.б) и Полина Предоева (12.в клас) представиха училището, като запознаха своите европейски партньори с развитието на пчеларството в България, както и с различните системи кошери и организацията на пчелния кошер. Срещнаха се с традициите при използването на мед и пчелни продукти във френската кухня, опознаха местната креолска култура и екзотичната красота на острова. През тази пролет във Видин трябваше да гостуват европейските партньори по проекта, но поради обявената пандемия дейностите се отложиха за неопределено време.

Участниците в проекта от ПМГ „Екзарх Антим I“ – Видин

Институтът Earthwatch обяви пчелите за най-важното живо същество на планетата в последния си дебат на Кралското географско дружество в Лондон за 2019 г. Учените също напомниха, че пчелите вече са изложени на риск от изчезване. Последните проучвания сочат, че около 90% от пчелите по света са изчезнали. Причините за изчезването са различни в зависимост от региона, но сред основните са масовото обезлесяване, липсата на безопасни места, където да правят гнезда, липсата на цветя, използването на неконтролирани пестициди, промените в почва и др.

Поводът пчелите да бъдат обявени за най-важното живо същество на планетата е проучване, при което е установено, че пчелите са единственото живо същество, което е не е носител на какъвто и да е вид патоген, независимо от това дали е гъбичка, вирус или бактерия.

70% от земеделието в света зависи от тези насекоми, това означава, че 70 от 100 храни са станали благодарение на пчелите. Без пчелите фауната скоро ще започне да изчезва, защото те опрашват растенията, което им позволява да се възпроизвеждат, а от тях се хранят милиони животни.

Животът в различни географски райони на Земята създал в медоносната пчела специфични особености. Под влияние на средата – местния климат, растителност – в течение на много хилядолетия са се натрупвали разновидностите при този вид. Те придобили наследствени особености, които се проявяват в оцветяване на тялото, поведение и строежа на органите. Според изследванията, българският род пчели е изключително продуктивен и издръжлив. Въпреки това, в България хиляди пчелари загубиха пчелините си, заради пръскане с пестициди. Най-засегнати са селата в регионите на Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Отровена пчеличка

Ето най-важните любопитни факти за пчелите и защо трябва да ги пазим:

 • Пчелите не създават мед, те всъщност извличат нектар от растенията. Медът който ядем е нектар, който пчелите многократно са събирали и дехидратирали.
 • Всички работни пчели са женски, мъжките са търтеи и нямат жило, те само се чифтосват с пчелата-майка и умират. Пчелите-майки снасят по 1 яйце на 10 секунди.
 • През целият си живот (около месец и половина) медът, който пчелите работнички произвеждат е само 1 чаена лъжичка.

 • За да произведат 0.500 кг. мед пчелните работнички изминават над 90 000 километра и посещават два милиона цветчета.
 • В една обиколка за събиране на прашец, пчелата работничка посещава между 50 и 100 цветчета, тя се връща в кошера след обиколката само ако е събрала повече от половината на собственото си тегло прашец и нектар.

 • Продуктивното пчелно семейство може да набави запас от около 1 кг. мед на ден. Само около 16 кг. мед са достатъчни на една пчелна колония, за да се погрижи за себе си през зимата.
 • Теоретично енергията която се съдържа в 29 грама мед може да осигури на една пчела достатъчно енергия, за да обиколи земното кълбо.

 • Един кошер събира до около 80 000 пчели.
 • Най-големият производител на пчелен мед в света е Китай. Там се произвеждат повече от 140 000 метрични тона мед годишно.
 • Пчелите не са бързи летци. Докато крилете им правят 11 000 маха в минута, тяхната скорост на летене е средно 24 километра в час.

 • Когато загуби майката си пчелното семейство „плаче“. Звукът, който пчелите издават най-добре се чува привечер или в дните, когато не летят.
 • Пчелите търтовки също излитат от кошера за паша и донасят нектар, но в много по-малко количество от нормалните пчели. Установено е, че ако едно нормално семейство е произвело 20 кг. мед с 50-60% пчели търтовки ще произведе само 7 кг.

 • През периода на паша пчелите запечатват меда с капачета от восък собствено производство. След пашата те използват восък от запасите в кошера. Това може да се установи по цвета на капачетата. От прясно произведен восък те са бели, а от събран в кошера – кафеникави.

 • Пчели, лишени от храна, живеят най-дълго 134 часа при температура ок 18°С, а най-кратко – 21 часа при 36°С. Пчелите умират при температура по-ниска от 8°С и по-висока от 40°С.
 • За да преодолее разстояние от 1 километър на пчелата са необходими от 2 до 40 мгр мед. Това зависи от товара, който носи пчелата и от насрещния вятър.

 • За да пренесе един литър вода в кошера пчелата трябва да извърши от 17 000 до 20 000 полета.
 • Медовата гушка на пчелата побира около 84 мгр нектар.
 • Младите пчели извършват очистителното облитане от 6 до 9 дни след излюпването си. Тогава те разпознават и кошера си.

 • Пчелите различават добре само жълтия, белия и синия цвят. Затова пък очите им възприемат ултравиолетовите лъчи, които са невидими за човешкото око.

 • Пчелите не повреждат кората на узряващите плодове. Те смучат сладък сок от плодовете само когато кората им е повредена от оси, мравки, стършели и други насекоми.

 • Пчелите са използвани за доказване на мнима смърт при човека. Те не жилят мъртвите.
 • Ориентацията на пчелите извън кошера не е неограничена. Колкото са по-възрастни, толкова по-голямо е разстоянието, от което могат да се завърнат в кошера. Но при разстояние от 4-4,5 км те загубват ориентация. Пчелите на 5-дневна възраст губят ориентация още при 100-метрово разстояние.

 • Кого жилят пчелите? – Насекомите, включително и пчелите имат изключително силно обоняние. Те могат да уловят присъствието на една молекула от ароматно вещество. Дразни ги миризмата на пот и на нечисто тяло. Макар и най-развити между насекомите, пчелите носят белезите на ранния си произход, когато техни врагове са били насекоми. Затова тяхното оръжие – жилото – е устроено като харпун, с който те пробиват хитиновата обвивка на другите насекоми. След като пробие хитина, пчелата впръсква отрова и лесно измъква жилото си. Кожата на бозайниците обаче е еластична и пчелата рядко успява да го измъкне. Тя обхваща жилото, а зъбците, насочени назад, го задържат здраво. Пчелата се опитва с всички сили да издърпа и прибере жилото си, но не успява. Тогава тя отлита, а жилото заедно с последното коремно членче остава впито в кожата. В края на коремчето се отваря голяма рана и пчелата умира.

Много са любопитните факти, свързани с този гений на природата пчелата. За съжаление, пчелари в България масово се отказват от пчеларството, а като няма пчелари, скоро няма да има и пчели, които да опрашват растенията. „От тях зависи бъдещето на човечеството. Изчезнат ли пчелите, сегашната пандемия от коронавирус ще ни изглежда като лека тренировка”, предупредиха експерти и учени от Националната научна асоциация по пчеларство (ННАП).

Задрямали пчели в цветове

„Поради ниските изкупни цени на меда, отглеждането на пчели за добив на мед в днешно време е губеща дейност. Само в България за периода от 2007 до 2018 г. пчеларите с до 50 пчелни семейства са се отказали от пчеларството и са намалели със 76% до 12 000. За да има милиарди пчели, които да опрашват цветовете на овощните дървета, на цветята, билките, на безброй други видове растения, армия от пчелари целогодишно полага грижи за тях. Но средствата, насочени за подпомагане на пчеларството, са крайно несправедливи – през 2018 г. в ЕС за директни плащания са отделени 41,74 млрд евро, а за пчеларството – едва 36 милиона евро, което е 1159 пъти по-малко. Асоциацията на българските пчелари е изпратила писмо до Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет, до Министерския съвет на Република България, в което предлага серия от мерки и призовава пчелите „да се разглеждат като основните опрашители в природата. От всички еднозначно и категорично трябва да се разбере, че без пчелите и без дивите опрашители биологичното разнообразие е невъзможно”.

„Пчелата като мине над нивата и припада…“, „Пчелари донесоха буквално чували с мъртви пчели, за да покажат мащаба на катастрофата.“ За това алармираха в началото на май 2020 г. Хиляди пчелни семейства са засегнати от обработка с препарати на голяма земеделска фирма в района на плевенското село Милковица. Стопаните припомнят, че за поредна година умират пчели в Плевенско. Причината този път е препарат, използван при садене на царевица.

Тъй като пчелите са обявени за застрашен вид, а са с решаваща роля в съдбините на екосистемите на нашата планета, хората трябва да започнат повече да защитават тези трудолюбиви същества. Някои активисти твърдят, че трябва незабавно да се забрани употребата на пестициди, внимателно да се следи здравето на пчелите и да се насърчава био земеделието. Холивудската звезда Морган Фрийман наскоро превърна земята си от 124 акра в Мисисипи в масивно пчелно убежище, за да даде своя принос в защитата на най-важния животински вид. „Има съгласувани усилия за връщане на пчелите на планетата … Не осъзнаваме, че те са основата, според мен, на растежа на планетата, на растителността. Можем да помогнем и на тези важни пчели от собствения ни двор. Можем да изградим пчелни хотели или да отглеждаме удобни за тях растения, за да се опитаме да върнем своето местообитание“ – казва Фрийман.

За финал, ви представяме видеото на Кирил Кирилов, което показва как всяка година, в навечерието на празника на пчелите, огромен рояк се събира около една и съща сграда в комплекса Глинените къщи до Белоградчик:

https://www.facebook.com/kiril.k.kiko/videos/10223194242352796/

 

Източници: Пчеларски Вестник, ПМГ „Екзарх Антим І“ – Видин, agronovinite.com, Кирил Кирилов.

Подобни статии