Начало Новини Пуснаха влака по Дунав мост 2, тръгна пак тренът София-Солун

Пуснаха влака по Дунав мост 2, тръгна пак тренът София-Солун

от svilen
1638 преглеждания

Източник: вестник „Труд
Автор: Людмила Станкова
Снимка: Людмила Станкова

Нашенецът вече ще може да пътува с пътнически влак по Дунав мост 2. Скорост от 110 км/ч достигна първият такъв влак, който в събота премина по Дунав мост 2. С него бе даден стартът на чакания близо година железопътен трафик по съоръжението при Видин – Калафат.

“Видин стана квартал на Калафат и Калафат – квартал на Видин”, заяви пред журналисти кметът на Калафат Мирча Гуца, който посрещна композицията.

Честта да подкара първата дизелова мотриса се падна на жена – Дана Тършогою, която е и първата дама машинист в северната ни съседка. По разписание два влака ще пътуват дневно по направлението Видин – Голенци и оттам за Крайова.
БДЖ вчера поднови и редовната си линия София – Солун.

Цената на еднопосочния билет до Голенци е 7,43 лв, а до Крайова е 15,26 лв. Двупосочният билет съответно е 14,86 и 30,50 лв.

Събитието стартира на видинската жп гара, където българската група, водена от зам.-министърa на транспорта Петър Киров, посрещна румънската делегация, оглавявана от държавния секретар на министерството на транспорта Юлиан Матаке.

Очакванията са в скоро време и българската страна да се включи със свои влакове по Дунав мост 2, обяви Киров. Проблем засега е, че на румънска територия линията не е електрифицирана, а пък нашата страна в този район има само електрички.

Скоро по Дунав мост ще започне и движението на товарни композиции. Зам.-министърът допълни, че Дунав мост 2 усилено се рекламира за извършване на товарни превози и очакванията са още следващия месец да премине първата товарна композиция.

След дълго очакване вчера БДЖ възстанови и железопътната връзка между София и Солун. От София влакът ще заминава в 15,30 ч и ще пристига в Солун в 22,22 ч, а от Солун ще тръгва в 06,55 ч и ще пристига в София в 13,45 ч. В Солун този влак ще има връзка за и от Атина.

Подобни статии