Начало Новини Проблемът с „Леденика“ или как вятърът се оказва пречка за туризма

Проблемът с „Леденика“ или как вятърът се оказва пречка за туризма

от Mariana Gomileva
1403 преглеждания

Входът на пещерата след „облагородяването“ с европейски проект. Снимката е от официалната страница на „Леденика“ http://www.parkledenika.org

Пещера „Леденика“ до Враца е известна с красивите си форми и редки обитатели. Преди повече от две години проект за развлекателен парк и „облагородяване“ на пространството стана повод за поредица от спорове, наказания и глоби за общината и изпълнителите. С близо 5 млн. лв. финансиране от програма „Регионално развитие“ пещерата се сдоби с гипсови статуи със спорни естетически качества, амфитеатър, осветление, детска площадка, а покрай изпълнението на обекта имаше съмнения, че дейностите вътре в пещерата ще навредят на зимуващите прилепи. През юни Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) откри множество нарушения при изпълнението, наложи глоби и забрани част от атракционите да се използват. Все пак дори и извън проблемите със светлинното шоу и атракционите, пещерата трябваше да стане по-лесно достъпна и привлекателна за туристите. Преди няколко дни получихме писмо от нашият читател Нели Савова, което показа, че това не се е случило. Публикуваме го без редакторска намеса. Савова е изпратила копие от писмото си до Министерство на туризма, община Враца, председателят на общинския съвет, но до момента няма отговори.

От Severozapazenabg също потърсихме за отговор община Враца и Министерство на туризма и веднага щом получим коментари, те ще бъдат публикувани.

„Здравейте,

Казвам се Нели и съм от Бургас. Аз съм на 28 години и обичам България. Със съпруга ми сме обиколили много от туристическите обекти. Някои от тях са реновирани и лично бях обнадеждена, че и туризмът ни гони европейско ниво. Казвам бях, защото преди няколко дни искрено се разочаровах.

На 20.11.2015 г. със съпруга ми и наш приятел решихме да отидем за уикенда на гости на наши други приятели във Видин. Никога не бях обикаляла в Северозападна България. Чувала съм , че там хората са бедни, пътищата лоши и т.н. Бяхме решили по пътя да разгледаме някои от туристическите забележителности. На 20.11 сутринта в 8.30 бяхме пред пещера „Леденика”. От ресторанта там ни казаха,че персонала пристигал в 9.00. Най-възпитано изчакахме. Около 9.30 отидохме до модерното здание (каса,информационен център), за да си закупим билети, вземем печати и посетим пещерата. Но уви, младо момиче любезно ни обясни, че има много силен вятър, бушоните в пещерата „падали“ (цитирам) и било невъзможно да я посетим. Може би, защото съм от Бургас (тук вятър винаги има) не ми се стори да има някакъв силен вятър, но все пак решихме,че на връщане към Бургас отново ще опитаме да я посетим.

И така на 22.11 около 10,30 реших да се обадя първо по телефона, за да не ходя напразно до пещерата. Отговорът беше същия, имало вятър и т.н.

Нещото, което лично ме погнуси е, че на входа на парка има огромна табела за инвестиция от над пет милиона, направена по европейска програма.

Питам се как ли са инвестирани тези средства, нима при най-малкия полъх и осветлението в пещерата няма да работи? Нима по Европроекта не е бил предвиден агрегат или някакво аварийно осветление? Питам се, какво ли би станало ако има посетителска група в пещерата и токът внезапно спре?

Разочарована съм, разочарована съм, че аз отидох на 600 км. от родния си град, за да опозная една непозната за мен част от България и не успях. Между другото посетих и пещера „Магурата”, в която не бяха инвестирани милиони, а малка сума пари по програма „Красива България” преди доста години, но там нямаше проблем с тока и съм възхитена от това, което правят тамошните служители. Там имаше двама служители, а на „Леденика” бяха поне 5, на които очевидно сутрин не им се работи, защото не са си изпили кафето.

Аз работя в държавна институция, смея да твърдя, че имам някаква обща култура относно европроекти и институции. Имам завършени две висши образования, повярвайте не съм луда фанатичка, а един нормален човек, който иска да опознае родината си.

Аз няма да се върна в тази пещера и съм сигурна, че не съм единствената. Чудя се как ще се развие Северозапада с подобно отношение?

Живея в града, в който Европроектите не са ни непознати, в града, който не веднъж е бил първенец по усвоени средства, в най-добрия град – Бургас. Виждам ежедневно как тук се усвояват парите на Европа, виждам как туризмът в моя град се развива. Искам да започна да виждам това и в други градове.“

Нели Савова

Подобни статии