Начало Забавления Приятелски дестинации в Северозападна България за туристи над 55 години

Приятелски дестинации в Северозападна България за туристи над 55 години

от Mariana Gomileva
832 преглеждания

Наричат я златната възраст – времето, в което човек може спокойно да се наслади на по-умерен ритъм на работа, по-малко грижи около деца и повече време за почивка. А няма по-хубаво прекарване на почивката от пътешестването и опознаването на нови места.

Проект „Приятелски дестинации за възрастни туристи 55+“, има за цел да допринесе за развитието на туризма и подобряване на устойчивото използване на природните и културните ресурси в трансграничния регион Румъния-България. Партньори по проекта са Фондация „Феникс – 21 век – Видин, Румънската асоциация за трансфер на технологии и иновации – АРоТТ и Сдружение „Регионални партньорства за устойчиво развитие“ – Видин – РПУР – Видин.  

Туристи пред манастира до град Читате, Румъния, по време на инфотур по проекта / снимка: Мариана Гомилева

Проектът е с референтен номер ROBG – 436, селектиран в рамките на Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020. Общата му стойност е 453 259,45 евро. Идеята е да се разработи нов иновативен трансграничен туристически продукт за туристи над 55 годишна възраст през слабите сезони. Очаква се новият туристически продукт да привлече повече чуждестранни туристи, с което да се повиши броят на нощувките в трансграничната зона, обхващаща областите Видин и Монтана в България и област Долж в Румъния. За целта са разработени интересни туристически маршрути, които са изцяло съобразени с нуждите на хората от третата възраст. Подбрани са места, които предлагат добри условия за почивка и туризъм, с малко средства, далеч от големите туристически потоци, които се струпват в силния сезон.

Туристи опитват местната кухня в Крайова, Румъния, по време на инфотур по проекта / снимка: Мариана Гомилева

Улеснение за хората, които посещават даден обект, е и информационно-навигационната мрежа Smart Point, която предстои да бъде внедрена през февруари 2020 г. Системата е разработена на базата на множество стандартни технологии, с цел географско позициониране, упътване и информация за всеки обект, който е част от мрежата.

По проекта в област Видин ще бъдат инсталирани 20 смарт точки, върху културно – исторически обекти, ресторанти и хотели от областта. 20 точки ще бъдат инсталирани и в област Монтана и в окръг Долж.

Всеки от обектите ще има разположен на видимо място стикер, който съдържа любопитна информация. За да научи повече за обекта, туристът трябва само да доближи смартфона си до стикера. След сканиране на стикера, системата автоматично ще даде информация за обекта, в който се намира туристът, както и упътвания до съседни обекти от мрежата, в зависимост от интересите на хората, използващи мрежата. Всеки обект (точка) може да бъде едновременно отправен за другите, както и цел за достигане.

Стикер от мрежата Smart Point / снимка: Лазаринка Андреева

При подготовката на програмата на своята предстояща туристическа обиколка помощ може да окаже и реализираният в рамките на проекта филм с 3D ефекти, както и заснетите интересни телевизионни спотове, които представят новите трансгранични маршрути за хората над 55 години. Идеи за интересни места за посещение от региона на Видин, Монтана и Долж по три нови маршрута ще бъдат предоставени скоро и на читателите на Северозапазена БГ.

 

 

 

Подобни статии