Начало Новини Прилепът на Берон живее в Пропаст

Прилепът на Берон живее в Пропаст

от svilen
912 преглеждания

Източник: вестник „Стандарт

Автор: Първолета Цветкова

Съвсем близо до Венеца е не по-малко атрактивната пещера Пропаст. Всяко лято Александър Леонидов и екип от клуба „Бял прилеп“ влизат в нея, чистят сифоните – затлачени части на галериите. Подземната красота възторгва човека, признава за емоциите си Леонидов. Само като си представиш, че в пещерите човешки крак не е стъпвал, че си първият, който вижда този божи дар! Ако се приеме, че пещерите са се образували заедно със скалите, то те са на над 200 млн. години!

В Пропаст живее целогодишно голяма прилепна колония. В нея изследователят на насекомите Петър Берон е открил нов вид прилеп – подковоносец или наречен в негова чест берониум.

Като открием Венеца, ще разработим и проект за отваряне на Козарника, споделят от общината в Димово. Двете пещери са съседни, но Козарника вече има световна слава. Навсякъде по света биха печелили от това богатство, ние още не сме готови да го показваме.

За Козарника се говори от 1996 година, когато в нея археолози попаднаха на следи от човешки живот. Открита дълга кост от бозайник с гравирани черти е датирана на 1,4 млн. години. Накити, направени от черупка на охлюв, човешки зъб от вида хомо, карат историците да смятат, че в тази пещера е живял първият човек, преминал от Северна Африка в Европа. Безспорно това е най-старото присъствие на този човек на континента, което обръща представите на учените за мястото, откъдето е преминал африканецът. Подобни следи дотогава са откривани в Испания, Франция, Италия, Германия, Англия, но тяхната възраст е 600-700 000 години.

Тази пещера се намира на 10 км от Белоградчик и до нея няма път. Няма и осветление. Всяко лято от 1996 година насам в дълбините й се извършват археологически разкопки. Френски и български екипи проучват най-долните пластове с надежда, че ще бъдат открити нови доказателства за човешки живот от праисторическо време.

Доброволци изкарват 62 дни в Сухия печ

Любопитство предизвиква и Десни сухи печ, която се намира недалеч от Белоградчик при село Долни Лом. Известна е с експеримент, направен в нея през 1973 година. Вътре доброволно влезли двама души, които трябвало да живеят в изолирана среда, за да се провери издръжливостта на човешката психика. Без радио, телевизия, книги и всякакви забави те преживели 62 дни. До Сухия печ се намира и воден печ. Водната пещера е дълга 1300 метра и от нея е водоснабдено селото. Може да се влезе без специална екипировка, но задължително с ботуши.

Любителите на силни усещания могат да се спуснат в Змийската пропаст, която се намира по южния склон на връх Ведерник. Дълбочината й е 568 метра и спускането е истинска тръпка за любителите на силни усещания. Пещерняците препоръчват да се види и откритата през 2000 година пещера Мартин – 11, която се намира между селата Праужда и Върбово. И тя крие красиви образувания. С денивелацията си от 92 метра е истинско предизвикателство и за опитните пещерняци. В нея се влиза само с водач и екипировка.

Снимки: вестник „Стандарт“

Подобни статии