Начало Забележителности Чипровци през погледа на съвременния пътешественик

Чипровци през погледа на съвременния пътешественик

от Mariana Gomileva
672 преглеждания

Центърът на Чипровци / снимка: Живко Константинов (https://jivkokonstantinov.com/)

Известният журналист и травъл блогър Живко Константинов тръгва из Северозападна България, за да представи красотите по пътя си по магичен начин…

ЧИПРОВЦИ

Чипровци е един от тези малки, но очарователни български градове, които заслужават вниманието на всеки пътешественик. Разположен в северозападната част на България, в област Монтана, Чипровци привлича с богатото си културно наследство и природна красота.

СВЕТОВНОИЗВЕСТНИТЕ ЧИПРОВСКИ КИЛИМИ

Чипровци е известен с килимите си, които са едно от най-ценните изкуства и занаяти на града. Те са част от богатата традиция на тъкане и представляват важна част от културното наследство на Чипровци. Когато сте в града задължително потърсете жените, които поддържат традицията все още жива.

Чипровски килими

В центъра, точно срещу общината и надписа от цветни букви „Чипровци“, можете да намерите ателие със стан, където да се докоснете отблизо и да разберете повече за уникалната техника на тъкане на Чипровските килими. Създателят на „Чипровско пиво“ 21-годишният Цветомир Стефанов ме заведе в къщата на леля Роза.

къща в Чипровци
РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИТЕ ИЗДЕЛИЯ НА ЛЕЛЯ РОЗА ОТ ЧИПРОВЦИ

Тя е една от жените в града, които пазят традицията за изработката на Чипровските килими. Изключително гостоприемна, усмихната и положителна жена. Настани ни в двора, под сянката на лозовата асма. На секундата ни почерпи с традиционната Чипровска баница и извади блага ракия.

Разказа ни любопитни факти, истории от миналото и беше толкова сладкодумна, че направо не ни се тръгваше от дома ѝ. Успяхме да си купим от уникалните ръчно изработени Чипровски гривни, магнити и ключодържатели. Например символът на магнитите е „Канатица“ – в превод значи „крило“, „закрила’. Носи късмет и благополучие, както и защитава дома от злите сили.

чипровски мотиви от килимите

Всеки от тях с различни мотиви от традиционните за района килими. Най-интересното е, че научихме повече за всяка фигура и нейното символно значение. Аз си купих гривна с мотива „Кръг“ – символният знак на вечната хармония. Емблема на човешката съдба. Символ на вечното завръщане. Когато сте в Чипровци, определено трябва да разгледате и купите нещо за спомен, за да подкрепите традициите на местните майстори.

чипровска гривна

Роза ни препоръча да посетим Историческия музей в Чипровци, за да разберем още за историята на града и традицията на тъкане на Чипровските килими. Там се съхранява богата колекция от килимите, а уредникът на музея разказва изключително любопитни факти, които няма къде да прочетем в нета.

Исторически музей Чипровци

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ В ЧИПРОВЦИ

В музейната експозиция в няколко зали са представени етапи от рудодобива в региона; произведения на Чипровската златарска школа; историята на Чипровското въстание; цървковна живопис, а в най-интересната зала се проследяват основните периоди в развитието на Чипровския килим.

Чипровски килими в Историческия музей в Чипровци

ТРАДИЦИЯ И ИСТОРИЯ:

Килимите на Чипровци са известни с уникалните си дизайни, ярки цветове и изключително качество на изработка. Традицията по тъкането на килими е на няколко века и се предава от поколение на поколение.

Изработката на килимите е изключитено трудна. Всичко се извършва на ръка, а опитна тъкачка може да произведе до 2 кв.м. килим за месец. Майсторите тук са наследили занаята от предците си и продължават да го предават на следващите поколения, макар и интересът на младите към тази традиция да намалява с всяка изминала година.

ТЕХНИКА НА ТЪКАНЕ НА ЧИПРОВСКИТЕ КИЛИМИ:

Чипровските килими се тъкат на станове с вертикална рамка, като за тях се използва устойчиво растително багрило. Първоначално те са изяло от вълна, а от първите десетилетия на ХХ век се тъкат с памучна основа и вълнен вътък. Преждата за килимите се оцветява с естествени багрила.

Чипровските килими са гладки, двулицеви, с плавно преминаване на орнаментите, без ажур. Композиционно са изградени от основно поле, обрамчено от един или няколко бордюра. Мотивите са предимно геометрични и силно схематизирани изображения на растения, птици, животни и хора. При производството на килимите се използват традиционни техники и мотиви, които се предават от поколение на поколение.

РАБОТНО ВРЕМЕ И ВХОДНИ ТАКСИ НА МУЗЕЯ В ЧИПРОВЦИ

Работно време: от 08:00 до 17:00 часа от понеделник до петък с обедна почивка от 12 до 13 часа, а събота и неделя от 09:00 до 17:00 без обедна почивка.

Телефон за връзка: 0878 910 598

Адрес: ул.“Витоша“ № 2

Цена на билетите: възрастни: 4 лева; за ученици, студенти и пенсионери – 2 лева, а цена на беседа – 5 лева

*В музея можете да сложите и печат, ако притежавате книжките на 100-те Национални туристически обекта в България

Традиционен чипровски килим от Чипровци

Красивите килими са ръчно тъкани от опитни майстори, които използват традиционни техники и мотиви, предаващи богатата история и култура на района. Мотивите на килимите често включват цветя, геометрични форми и символи, които имат символично значение и представят единство и хармония.

мотиви Чипровски килими

ПРИЗНАНИЕ И ПОПУЛЯРНОСТ НА ЧИПРОВЦИ И КИЛИМИТЕ:

Чипровските килими се радват на голямо признание и популярност както в България, така и извън нея. Те често са показвани на изложения и фестивали за народно изкуство и привличат много туристи и колекционери, които търсят уникални ръчно изработени артикули. Килимарки от Чипровци изтъкаха килим специално за посещението на папа Франциск у нас през 2019 година.

къща в Чипровци

ЧИПРОВСКО ПИВО

Чипровско пиво е първата семейна занаятчийска пивоварна в Северозападна България. Чипровско пиво не се филтрира и пастьоризира. Не се добавят стабилизатори и консерванти. Създателят на кехлибарената напитка – 21-годишният Цветомир Стефанов, е истинско вдъхновение. На 16 произвежда първите 2.5 литра пиво, а днес управлява най-младата/малката пивоварна у нас.

Чипровско пиво 
Чипровци

ИСТОРИЯТА НА „ЧИПРОВСКО ПИВО“

Всичко започва през 2018 година, когато 16-годишният Цветомир Стефанов решава да свари бира у дома с баща си. Използва тенджерата на баба си, в която тя готви чушки и сарми. Ситото за брашно. На един котлон я увива с одеяло, за да не губи температура. Слага течността в пластмасова бутилка, за да ферментира бирата. Подкрепен от семейството си, той успавя да свари първите си 2,5 литра бира. Опитват от халбата с кехлибарената течност точно на Бъдни вечер. На трапезата си пожелават да продължат да произвеждат пивото. Следва усъвършенстване на рецептата, увеличаване на капацитета.

Цветомир Стефанов Чипровско пиво, Чипровци

И така лека-полека на Фестивала на килима в Чипровци решават да представят бирата публично. Предвидените 500 бутилки „Чипровско пиво“ свършват само за 3 часа и даже не стигат за още желаещи да опитат от бирата на Цветомир. Така на Цецо хрумва идеята да превърне хобито си да прави пиво в бизнес.

бутилка Чипровско пиво

Етикетите на Чипровско пиво също са дело на Цветомир. Така например между житните класове е поставил мотива „Канатица“ – в превод означава крило, закрила. Носи късмет и благополучие и защитава дома от зли сили. Отгоре и отдолу е сложил друг емблематичен за чипровските килими, мотив – „Каракачка“: „черноока булка“ или  „черна булка“ от турски „кара“- черно, „качка“- булка.

етикет Чипровско пиво
Чипровци

Този мотив наподобява човешка фигура. Предполага се за символно изображение на древната богиня на плодородието. Символът е определян и като силно стилизирано изображение на летящ змей. Отстрани на етикета вертикално е разположил друг важен мотив от килимарството – пиротската кука. Как се произвежда бирата и как можете да си напарвите бирен тур и да опитате от традиционните Чипровски специалитете, можете да прочетете ТУК.

Чипровски манастир край Чипровци

ЧИПРОВСКИ МАНАСТИР КРАЙ ЧИПРОВЦИ

Манастирът се намира на около 6 километра от град Чипровци и 30 километра от Монтана. До обителта се стига по отбивка по пътя между селата Белимел и Железна. Чипровският манастир е постоянно действащ и представлява комплекс от църква, два параклиса, триетажна кула-камбанария, жилищни и стопански сгради. 

Чипровски манастир близо до Чипровци

Чипровският манастир, известен още като Свети Иван Рилски, е един от най-старите и исторически значими манастири у нас, основан е през X век. Разрушаван е и е възстановяван многократно ( 6 пъти ). През 1806 година е плячкосан и опожарен от Юсуф паша. Следва възстановяването му, но след това и поредното запалване. През 1829 година е построена сегашната църква „Св. Иван Рилски“.

църква Свети Иван Рилски, Чипровски манастир

Най-тежки последици остават върху манастира след потушаването на Чипровското въстание през 1688 година. Тленни останки на въстаниците са съхранени в 3-етажната кула-костница.

кула Чипровски манастир край Чипровци

В приземния й етаж се съхраняват костите на монасите и загиналите в Чипровското въстание. През юли 1876 година близо до манастира битка водят четите на Панайот Хитов и Филип Тотю.

костница Чипровски манастир край Чипровци

Църквата „Св. Иван Рилски“ е едноапсидна, с нисък купол. Иконостасът е резбован и украсен с живопис. При преустройството на православните монаси в края на XII век оргиналните стенописи са покрити с вар.

църква Чипровски манастир край Чипровци

Манастирската обител е двуетажна, дълга е 75 метра и е с открити към вътрешния двор чардаци. Тези, които желаят, могат да преспят в манастира. Отворен е всеки ден и няма точно определено работно време.

 
 
 
 
 
 
 
Източник: Статията за „Видин – дълъг уикенд“ – част от проекта „Популяризиране на туризма в Северна България”, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от „Травентурия“ ООД.
 

Подобни статии