Начало Забавления Приключения с Драконови лодки по р. Дунав

Приключения с Драконови лодки по р. Дунав

от Mariana Gomileva
921 преглеждания
Драконови лодки / снимка: Евтим Стефанов

Снимка: „Триатлон с драконови лодки по Рабишкото езеро“ / Евтим Стефанов

„Нека направим нещо запомнящо се за празника на Видин! Заедно с драконови лодки по спокойните води на Дунав – с любов към реката, която ни свързва, в името на дружбата между Румъния и България, за едно по-светло бъдеще пред нашия туризъм! Всичко е безплатно. Организирайте си отбори, водете си приятелите! Няма да върнем никого! Ще гребем заедно през последните топли дни на годината, без абсолютно никакви задни политически помисли.“ Това ни призовават организаторите на Фестивала на драконовите лодки, който започва в петък, 25 октомври, от 13 часа на плажа на Баба Вида във Видин.

Драконовите състезателни лодки имат дълга история в Китай, но напоследък станаха популярни и на много други места по света, дори има Международна Dragon Boat федерация с календар, пълен със събития. Такова атрактивно забавление явно няма как да подмине и България. Съвременните лодки са почти същите като старите китайски водни дракони, ползвани в миналото, но материалите за изработката им са се променили и осъвременили, за да предоставят забавление, което е изцяло обезопасено.

Лодките представляват 12-13-метрови пироги, декорирани с глави на дракони в ярки цветове, символизиращи радост, щастие и успех. Отборите включват 20 гребци и барабанчик, който определя ритъма на загребването с веслата. Неговата роля е изключително важна, тъй като ключът към успеха на всеки отбор е в синхронното движение в пробега. Разпределянето на местата е според габаритите на участниците, като най-обемистите, логично, се разполагат в най-широката част на лодката. Седалките са неподвижни и се заемат по двойки, като за това се изисква определена техника и гъвкавост.

Драконови лодки / снимка: Евтим Стефанов

Драконови лодки / снимка: Евтим Стефанов

Самите състезания с лодки са най-вълнуващата част от фестивала и събират доста зрители. Естествено в края на фестивала ще има и награждаване на победителите с почетни грамоти.

Ето какво призовава дългогодишния състезател и капитан на отбори Евтим Стефанов: „Съберете собствен отбор или се включете в друг, за да се слеете в едно с вашите партньори и да преборим заедно опитните румънски гребци.
Всичко е възможно! Важен е синхрона, не силата.
Важно е забавлението, не резултата.“

Драконови лодки / снимка: Евтим Стефанов

Драконови лодки / снимка: Евтим Стефанов

Всички са добре дошли. Записването е на тел: 094 600017, тел: 0887 222 883 или на имейл arrbc@bcvidin.org. За първите записали се има безплатно настяване и вкусна храна. Финансирането на фестивала е по проект „Драконови лодки“ от Програма Интеррег V-A Румъния-България. 

 

Подобни статии