Начало История Президентът ще посети Враца за тържествената заря в памет на Ботев

Президентът ще посети Враца за тържествената заря в памет на Ботев

от Mariana Gomileva
1406 преглеждания

Връх Околчица | снимка: ПП „Врачански Балкан“

Президентът Румен Радев ще бъде днес във Враца за участие в честванията в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. След 19 часа днес президентът ще се срещне с кмета на града Калин Каменов, а след това ще присъства на тържествения концерт в Драматичния театър, съобщават от пресслужбата на държавния глава. От 21 часа на пл. „Христо Ботев“ започва тържествената заря-проверка по случай Деня на Ботев и загиналите за свободата и независмостта.

Преди да пристигне във Враца Радев ще посети Ботевград, където ще се срещне с кмета на общината Иван Гавалюгов и екипа му. След това ще поднесе цветя по време на тържествената церемония пред паметника на Ботев в града, който носи неговото име.

Тържествата за годишнината от гибелта на Ботев и неговите четници продължават през целия ден днес. Тази сутрин в храм „Свето Възнесение“ във Враца беше отслужена панахида за загиналите. От 10 часа започва тържествено заседание на Общинския съвет, на който ще бъдат обявени Наградите на Враца. От 11.30 ще се проведе рецитала „Със стихове и песни по Ботевата алея“ в с. Косталево, а от 13.30 ще има поклонение на лобното място на Христо Ботев в местността Камарата, където ученици и студенти ще изпълняват стихове и песни от поета и революционер.

Утре от 11 часа е традиционното поклонение с молебен на връх Околчица във Врачанския Балкан. За тези, които желаят да се включат, от дирекцията на природен парк „Врачански Балкан“ организират поход по маршрута Ботев път-. „Таушаница“ – вр. Околчица – Враца. Тръгването е в 7.45 часа от последната спирка на тролейбусите до „Химко“, като походът ще продължи общо 7 часа, включително два часа за възпоменателното тържество. Включването в похода е безплатно, осигурен е квалифициран водач-спасител и беседа за участниците. От дирекцията на парка напомнят да се тръгва с подготовка – храна, вода, подходящи дрехи и обувки.

Христо Ботев | източник: bulgarian-history.org

Подобни статии