Начало Международни инициативи Предприемаческите умения – важно условие за развитието на региона

Предприемаческите умения – важно условие за развитието на региона

от Mariana Gomileva
886 преглеждания
"Мениджър за един ден" в ОИЦ-Видин, 2017/ снимка: ОИЦ-Видин

„Мениджър за един ден“ в ОИЦ-Видин, 2017/ снимка: ОИЦ-Видин

Северозападният регион има нужда от добри мениджъри, които да влагат опит, трудолюбивост и душа в работата си, за да могат да се използват богатствата на този край, със създаването и реализирането на възможно най-добрите идеи за предприемачество.

Една от задачите на Областния информационен център във Видин е точно такава – да спомогне за подобряване уменията на бъдещите местни мениджъри, в рамките на инициативата на Джуниър Ачийвмънт-България „Мениджър за един ден“. Тази година тя съвпада с международния ден на предприемачеството 7 ноември. Затова и акцентът в работата на младия герой в събитието ще бъде  предприемачеството – от малките стъпки до големия успех.

ОИЦ-Видин се включва за пети път в предизвикателството за кратко време да предаде ценни съвети на „колега“ на възраст между 16 и 23 години, който ще участва в реалния работен процес на центъра. Тази година щастливката е Ралица Тодорова от Професионална гимназия „Проф. Асен Златарев“ в дунавския град. В рамките на деня, тя ще се запознае подробно с Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“, както и с програми, свързани с финансирането на проекти от европейските фондове, включително и с възможностите за подпомагане на стартиращи бизнеси.

Обикновено в инициативата се включват добре подготвени деца. Миналата година например, водихме участниците на информационна среща в Община Ново село, където работиха на терен в реална среда и им беше много интересно и полезно. Щастливи сме, че през годините всички, подкрепени от нас млади мениджъри, са се реализирали в последствие, според плановете и желанията си. Това е доказателство, че сме успели да им осигурим задълбочени познания за еврофондовете и сме доразвили икономическите им нагласи. Добра новина е, че през новия програмен период проектите от региона са много повече от преди, споделя Цветомир Ценков от ОИЦ-Видин.

По традиция, в края на инициативата мениджърът за един ден ще трябва да направи презентация с впечатленията си от срещите с реалните посетители на Областния информационен център – Видин, като включи и новите знания, които е усвоил във връзка с възможностите за финансиране на местни компании от европейските фондове.

„Мениджър за един ден“ в ОИЦ-Видин 2017 / снимка: ОИЦ-Видин

Областният информационен център – Видин е част от националната мрежа от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Eвропейските структурни и инвестиционни фондове. Центърът функционира в рамките на проект на община Видин, финансиран от Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. През годините екипът реализира различни инициативи в помощ на младите хора от района, сред които: обучение за писане на проекти, информационна среща за условията за микрокредитиране, подкрепа дейността на Младежкия парламент, Мениджър за един ден, международна лятна академия с обучители по ЕРАЗЪМ и европейски университети и др. Всяка година центърът работи и със стажанти от училищата в града, на които предоставя ценни практически умения с идеята да станат бъдещи успешни мениджъри и добри предприемачи, спомагащи за развитието на Северозападния регион.

 

 

Подобни статии