Начало Забавления Празнична програма за 70-годишнината от обявяването на Мездра за град

Празнична програма за 70-годишнината от обявяването на Мездра за град

от Mariana Gomileva
1091 преглеждания

Центърът на Мездра / снимка: Мирослав Романски

С поредица от културни и спортни събития от 6 до 22 септември 2020 г. Община Мездра ще отбележи 70 години от обявяването на Мездра за град. Древното селище край античната и средновековна крепост „Калето“, което има над 7-хилядолетна история, получава градски статут с Указ №435 на Президиума на 27-ото Народно събрание от 26 август 1950 г.

Началото на празниците ще бъде поставено в неделя, 6 септември 2020 г., с честване на 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Културният афиш включва също откриване на самостоятелна изложба живопис на Снежана Петрова (на 10 септември, четвъртък) и премиера на книгите на Цветко Стеев „Реч от сърцето на Стара Европа“ и „Сказание за Сирм – царят на Tрибалите“ (на 16 септември, сряда).

Наситени със събития ще бъдат дните 11 и 12 септември (петък и събота), когато Мездра ще бъде домакин на Първия национален фолклорен фестивал „Хорцето на Дефилето“ за любителски клубове и школи, изучаващи български народни хора. В първия ден от двудневния форум, съвместен концерт, посветен на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град, ще изнесат Ансамбъл „Мездра“, Ансамбъл „Хемус“ – Враца, оркестър „Виво Монтана“ и популярните изпълнители на народни песни Светлин Миланов и Юри Крумов.

Програмата на втория фестивален ден предвижда надиграване на участниците във фестивала, концерт на известния народен певец от Македонската фолклорна област Илия Луков и „Хоротека под звездите“ с оркестър „Тракийско настроение“.

Същият ден, 12 септември, на изкуствения терен на градския стадион ще се проведе Петият футболен турнир за деца Мемориал „Семко Горанов“ в памет на легендарния състезател и треньор на ФК Локомотив (Мездра) от близкото минало.

На 18, 19 и 20 септември (петък, събота и неделя) в Археологически комплекс „Калето“ ще се състои Шестият фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Калето – Мездра 2020“.

Празниците „70 години Мездра град“ ще завършат на 22 септември (вторник) с честване на Деня на Независимостта на България и три спортни прояви по повод Европейския ден без автомобили – велопоход до с. Долна Кремена и обратно, демонстрация на екстремни безмоторни спортове и състезание за майсторско управление на велосипед за ученици І-VІІ клас.

Община Мездра най-учтиво кани жителите и гостите на общината да уважат празничните инициативи, посветени на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град, спазвайки въведените противоепидемични мерки!

 

Източник: Община Мездра

Подобни статии