Начало Новини Празник на турлаците от Сърбия и България в Белоградчик

Празник на турлаците от Сърбия и България в Белоградчик

от svilen
2615 преглеждания

Голяма турлашка вечер се заформя на 23 ноември в Белоградчик, когато Турлашко дружество „Ждребче” ще посрещне делегация на дружество „Тимочана – Торлака” от село Миничево, Сърбия. Срещата ще премине под знака на 45-тата годишнина от побратимяването на общините Белоградчик и Княжевац.

Вече девета поредна година двете дружества си сътрудничат и провеждат съвместни прояви и инициативи. Между гостите ще бъдат председателят на дружеството Деян Кръстич, Крунислав Йованович – кмет на село Ново корито, Небойша Симеонович – зам.-директор на Висшата школа по мениджмънт в Зайчар, Владан Радованович от Тимошки клуб – Княжевац и координатор за Трансгранично сътрудничество, представители на бизнеса и членове на дружеството. От българска страна освен членовете и почитателите на Турлашко дружество „Ждребче” ще присъстват зам.-кметът на община Белоградчик Антон Трифонов, някой от спонсорите на дружеството и торлаци от общините Чупрене и Чипровци. Очаква се да присъстват председателите на общинските съвети и кметовете на двете общини.

Гостите ще бъдат посрещнати в 11 часа на 23 ноември в село Салаш, едно от най-големите на територията на общината. Тук  те ще посетят местния храм „Успение на пресвета Богородица” и прохода „Кадъ боаз”, където би трябвало да бъде изграден ГКПП между двете страни.

По време на пребиваването си, гостите ще посетят природните забележителности на Белоградчик, а вечерта в ресторант „Мислен камък” ще се състои голяма турлашка вечер.

Автор: Любомир Веселинов, председател на Турлашко дружество „Ждребче”

Подобни статии