Начало Новини Празник на село Рабиша

Празник на село Рабиша

от svilen
3225 преглеждания

РабишаИ тази година на празника на село Рабиша, който по стародавна традиция се чества, по стар стил на църковния празник посветен на Свети пророк Илия /Илинден/, се стекоха много хора. Освен местните жители на най-голямото населено място в община Белоградчик на празника присъстваха и хора дошли на гости при свои близки и роднини. По стечение на обстоятелствата  имаше и такива, които временно живеят в чужбина. Гости на тържественото честване бяха кметът на общината Борис Николов и неговият заместник Антон Трифонов.

С приветствено слово към събралото се множество се обърна Мария Николова – кметски наместник на селото. Тя благодари на всички родолюбиви хора, които са дошли в Рабиша от различни краища на страната или чужбина. В тази връзка тя сподели, че през месец септември съвместно с ръководството на общината се замисля организирането на земляческа среща в селото под надслов: „Да се завърнеш в бащината къща”, в която да вземат участие възможно най-много хора, напуснали през годините родното място.

Участниците в празника бяха приветствани и от кмета на община Белоградчик Борис Николов. Той се спря на някои теми и проблеми, свързани с развитието на селото – преустройство на сградата на закрития детски дом, снабдяването на дърва за огрев на преференциални цени, ремонтирането на местния храм. С интерес се посрещна вестта за подписания Договор от страна на общината за залесяване, което предполага и разкриването на нови работни места.

Добре организираната празнична програма спомогна съборът да се превърне в голямо веселие. Освен фолклорните групи от селата Салаш и Стакевци, за доброто настроение на всички се погрижи и духовият оркестър от село Бело поле.

Пресслужба, Община Белоградчик

no images were found

Подобни статии