Начало Забавления Празник на врачанските вина, ракии и мезета

Празник на врачанските вина, ракии и мезета

от Mariana Gomileva
2935 преглеждания

Ракия от дренки, мускатово вино, бел муж и пушена сланина са част от местните напитки и мезета, направени с майсторлък, за участие в традиционния Празник на врачанските вина, ракии и мезета. На 14 декември /събота/, от 11.30 ч. на площад „Христо Ботев“ – Враца, за трета поредна година ще се представят най-добрите домашни производители.

Те ще се състезават в 5 категории:

Конкурси за червено вино

Конкурс за бяло вино

Конкурс за ракия

Конкурс за мезе за вино

Конкурс за мезе за ракия

Празник на врачанските вина, ракии и мезета

Празник на врачанските вина, ракии и мезета

Компетентно жури ще оцени представените еликсири и вкусни храни. Ще бъдат раздадени по три награди във всяка категория.

Домашното производство на вино и ракия е част от народопсихологията ни.  „Виното и жената няма да си хвалиш, щото ще ти изпият виното и ще ти вземат жената“, казва шеговито Иван Гурчанов от с. Челопек, който се готви за надпреварата. Както всяка година той е подготвил домашна ягодова ракия „скоросмъртница“ и специално опушена пиперлива сланина в метален казан, наследен от дядо му. Казва, че с напитката на боговете, виното, няма смелост да се включи в конкурса, въпреки, че тази година реколтата е добра. Твърди, че не бива да се лежи само на старата слава на предците ни, които са приготвяли вино с мерак, а да се следи какво правят по света като новост и да го внедряваме. И най-важното, „вино без мезе и без компания, няма същия вкус“.

Празник на врачанските вина, ракии и мезета

В рамките на третото издание на Празника на врачанските вина, ракии и мезета ще бъдат организирани, по традиция,  много игри с награди. Очаква се и богата фолклорна програма.

Празник на врачанските вина, ракии и мезета

 

Подобни статии