Начало Новини Празникът на „Кадъ боаз“ отново събра българи и сърби

Празникът на „Кадъ боаз“ отново събра българи и сърби

от svilen
1406 преглеждания

Българи и сърби от двете страни на границата край Белоградчик отново се срещнаха на традиционния събор „Кадъ боаз“ на едноименния проход. Между българското с. Салаш и сръбското Ново Корито и официалните гости, и гостите на панаира обсъдиха отново темата и изразиха желанието да се завърши проектът за отваряне на граничен пункт на прохода. По традиция границата е отворена по време на събитието и се затваря след него.

Съборът се провежда от 90 години, а от 15 години е възобновен след над четири десетилетия прекъсване, обясняват от община Белоградчик. При откриването на събора символично беше разрушена „стена“ между двете граници, а таблото до нея напомняше, че идеята за новия граничен пункт официално е обявена преди 25 години. През 2007 г. е подписано споразумение между България и Сърбия, а две години по-късно Министерският съвет е одобрил Междуправителствена спогодба. С откриването на пункта ще се съкрати значително пътят между района на Белоградчик и съседните сръбски общини. Това би могло да стимулира както туризма на жителите от двете държави, така и трансгранични общи програми за туристически посещения на района.

На събора беше представена фолклорна програма, а обиколката показа, че сръбската част се различаваше доста от българската. В българската преобладаваха продавачи на евтини, предимно китайски стоки. В сръбската част се представяха местни занаятчии, производители на традиционни храни, ракия, на плодове и зеленчуци и, разбира се – заведения със сръбска скара. В компнаия със Зайчарско пиво това бяха и местата, на които имаше най-много посетители – и българи, и сърби.

Съборът на „Кадъ боаз“ възниква като годишна среща на разделени родове и приятели от двете страни на границата. И в България, и в Сърбия живее етническата група торлаци (турлаци), които столетия са населявали този район на Османската империя. По-късно войни и изкуствено поставени граници разделят селата, дори семейства, и правят трудни срещите им. Така се появява съборът, прекъсван на няколко пъти по различни причини.

Тази година сред гостите бяха и много официални лица – посланикът на България в Сърбия Ангел Димитров, консулът в Ниш Атанас Кръстин, депутатът от БСП Филип Попов, кметовете на Белоградчик – Борис Николов, и на съседния Княжевац Милан Джокич, уточняват от българската община. Към програмата имаше турнир по футбол на малки врати за ученици. Златните и сребърни медали от него получиха отборите на училищата „Вук Караджич“ и Основна школа „Дубрава“, Княжевац, а на трето и четвърто място се класираха отборите от Белоградчик.

Следващата година съборът ще се проведе отново около празника на св. Прокопий, който е на 21 юли. До него може да стигнете през Белоградчик, ако идвате от Монтана, по пътя за пещера „Магурата“. Преди да стигнете с. Рабиша пътят се отклонява за с. Салаш, което е до границата. От Видин се тръгва също към Рабиша, като се следват табелите за Салаш. През селото се излиза на трасето за бъдещия граничен пункт и в края му е местността Кадъ боаз.

 

[Not a valid template]

Подобни статии