Начало Забележителности „По релсите на Северозапада“ – фотографска история за прехода

„По релсите на Северозапада“ – фотографска история за прехода

от Mariana Gomileva
570 преглеждания

ЖП гарата в Черепиш / снимка: Еми Куртова

„Човекът е човек тогава, когато е на път!” е казал някога Пеньо Пенев. Пътуването е страст, вдъхновение, глътка живот. А придвижването с влак е от онези моменти, които носят особено очарование. Забързани за своя влак, загледани в багажа си, тичайки по перона, рядко ни остава време да обърнем внимание на самите гари, от които тръгваме или пристигаме. А те са винаги там – достолепни свидетели на толкова срещи и раздели. Под козирките на красивите им здания са се родили безброй истории. Понякога претъпкани, понякога самотни и пусти, гарите са като книги, които вечно седят на полицата и крият разкази за човешки съдби. Някои с по-лъскави „корици“, други с видими следи от времето, но всички интересни по свой неповторим начин. И всяка една предлага теми за размисъл.

ЖП гарата в Лом / снимка: Еми Куртова

Именно величието на гарите и човешките взаимоотношения, които се раждат около прелитащите влакове, са обект на едно любопитно изследване на младата талантлива фотографка Еми Куртова, която е трети курс студентка в НБУ. За своя проект „По релсите на Северозапада“, в университетския курс „Фотография и антропология“, тя избира да предизвика интерес към настоящата инфраструктура на малките и китни ЖП гари и необслужвани спирки на три от най – обезлюдените региони на България и Европа: Видин – Монтана – Враца. Прави го по очарователен начин през обектива си – винаги избирайки светлина под един и същи ъгъл.

Еми пътува повече от 5 хиляди километра в Северозападна България, за да изследва със средствата на фотографията „Как е повлияло идването на демокрацията в най-силно засегнатите региони в страната от промените след комунизма“. Чрез историите на хората от различни възрасти, авторката ни пренася през личните им спомени от времето на прехода и показва чрез крупни портрети какво мислят за демокрацията в днешни времена. Засягат се и темите за урбанизация и обезлюдяването, характерни в тези краища.

Баба Венка на 96 години от с.Стакевци / снимка: Еми Куртова

          

Роберта – Димана на 30 години от град Монтана / снимка: Еми Куртова

 

 

 

 

 

 

Реализирането на проекта ѝ отнема почти две години – от февруари 2022 г. до края на декември 2023 г. За този период тя осъществява редица пътувания по главната железопътна линия № 7 Мездра – Видин и отклоненията на линията до Берковица и Лом, също така и малка част от железопътна линия № 2.

ЖП гарата в Лом / снимка: Еми Куртова

Ето какво сподели авторката на проекта Еми Куртова за СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ:

Фотографката Еми Куртова / снимка: личен архив

– Тъга, радост, носталгия… какво чувство ти носят на теб заснетите гари?

На мен тези гари ми носят чувство на величие, на памет. Като ги сравним с построените в съвремието ни гари и изкуствените материали, които се използват днес, гарите от Северозапада носят особен дух и очарование на нещо стойностно и солидно.

 – Коя гара ти направи най-силно впечатление и защо?

Две гари намирам за особено впечатляващи. Едната е гарата в Габровница, тъй като има интересен мащаб и архитектурата. Връщах се четири пъти да я снимам и все не нацелвах точната светлина. Така и не успях да направя кадъра, за който силно копнеех. Втората – гарата, която най-много ми хареса е тази в Медковец. Там ходих два пъти, просто ей така, само за да ѝ се полюбувам. Тя е прилича на една малка кокетна къщичка – много различна от останалите, които са предимно в италианско-австрийски стил. От всичките, които съм заснела до момента, тя ми е най-близка до сърцето.

– Какво е посланието, което искаш да предадеш на публиката с тази изложба?

Посланието, което искам да предам е свързано с това как да опазим гарите и едновременно с това, как да съхраним общуването си. Истината е, че с напредването на технологиите се правят много подобрения в облика на гарите, но пък и все повече забравяме да комуникираме по между си. Именно затова изложбата ще се реализира по линията София – Видин. Очаква се обновяването на много гари по нея със средства от европейските фондове и ми се искаше да направя една красива архивна серия. Много от гарите в проекта ми скоро ще бъдат различни и ще имаме отново поводи да се срещаме и да общуваме – да ги сравняваме и коментираме.

            Премиерата на проекта ще се осъществи като изложба в движещ се влак по линията София – Видин и Видин – София на 16-ти декември 2023 г. Експозицията ще обхване общо 52 спирки и 538 км в двете посоки по линията. А по-късно през годината се очаква и изложба в кампуса на НБУ.

  • Потегляне от Централна жп гара София по посока София – Видин, 07:30 ч.
  • Потегляне от жп гара Видин по посока Видин – София, 17:35 ч.

ЖП гарата в Бели извор / снимка: Еми Куртова

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Нов Български Университет.

Проектът има подкрепата на Национална компания „Железопътна Инфраструктура и „Български Държавни Железници“ за поставяне на изложбата в техни обекти.

Подобни статии