Начало Култура и развлечения Постиженията на проф.Виден Табаков – вдъхновение за съвременен стих

Постиженията на проф.Виден Табаков – вдъхновение за съвременен стих

от Mariana Gomileva
1115 преглеждания

Много талантливи личности, родени в Северозападна България, са прославили страната ни и са се наредили до световни имена във всички области на науката, културата и изкуството.

Един от големите изследователи от белоградчишкото село Стакевци, с наистина космически постижения е проф.Виден Табаков. Светът го запомня като ерудиран български авиоинженер, учен и специалист по космическа техника и ракетни двигатели, участник в екипите, осигуряващи безопасността на полетите на ракетите „Сатурн“ и космическите кораби „Аполо“. Реално той е един от пионерите в разработването на космическата програма „Аполо”, свързана със стъпването на първия човек на Луната – Нийл Армстронг. След успешната мисия, Армстронг става студент на Табаков, а по-късно и професор в университета. Българинът е дипломен ръководител на над 150 магистри и научен ръководител на над 49 докторанти. Заедно с това провежда редица научни изследвания и изпитания като технически ръководител, съветник и изпълнител за НАСА, американските въздушни, военноморски и наземни сили. Проф. Табаков осигурява за университета повече от 100 млн. долара, чрез ръководените от него научни проекти. С решение на Борда на настоятелите на университета от 17 ноември 2009 г. лабораторията, която той създава, носи неговото име. През 2014 г. е обявен за почетен инженер на НАСА. Името му е записано в книгата „Лица на паметта”, на видно място, при най-знаменитите постижения на научната и техническата мисъл.

През 2018 г. в България се излъчва филмът за Виден Табаков „Българинът, който докосна Луната“ (сценарист: Кирил Орлов, режисьор: Милена Гетова и оператор: Николай Илиев). Вдъхновен от този филм, друг известен българин, родом от Белоградчик – поетът, писател и драматург Валентин Качев написва стихотворение за Виден Табаков, което обобщава по интересен начин и с патриотичен дух най-големите му постижения и интересна житейска история.

Чуйте какво сподели творецът Валентин Качев за тази творба и представяне на стихотворението от самия автор:

Валентин Качев

Подобни статии