Начало Новини Постановката „Тобелия“ на Врачанския театър беше отличена на фестивал в Румъния

Постановката „Тобелия“ на Врачанския театър беше отличена на фестивал в Румъния

от Mariana Gomileva
920 преглеждания

Постановката „Тобелия“ на Драматично-куклен театър – Враца е спечелила награди за най-добър спектакъл и за режисура, съобщиха от театъра. Призовете са връчени след участие на международен театрале фестивал в Питещ, Румъния. Във фестивала е имало участници от няколко балкански държави – България, Румъния, Сърбия, Косово, Македония, както и от Унгария.

Автор на „Тобелия“ е черногорецът Любомир Джуркович, а режисурата на спектакъла е на словенския режисьор Нико Горшич (с псевдоним Ник Апър), уточняват от Врачанския театър. Премиерата на „Тобелия“ във Враца беше на 29 април миналата година и оттогава постановката е играна няколко пъти в българския град, гостувала е в словенската столица Любляна, в черногорската Подгорица, в Букурещ и на фестивала в Питещ,в македонския град Струмица. За гостуването в Питещ финансова подкрепа е осигурена от врачанския общински съветник Борислав Банчев от „Либерален алианс“, посочиха от театъра.

„Тобелия“ е копродукция на Врачанския театър, на Валдрамски театър – Битоля и на фестивала Ex Ponto – Любляна. В словенската столица постановката получи втора награда на Ex Ponto. Засега пиесата не е включена в декемврийската програма на театъра във Враца.

През юли миналата година постановката на Ник Апър спечели награда за най-добър спектакъл на фестивала „Актьор на Европа“, организиран от Албания, Гърция и Македония. По време на Международния фестивал на камерните театри във Враца през миналата година „Тобелия“ беше наградена с приз за единство на режисьорското решение и актьорската игра.

В интервю за регионалното издание Zovnews.com преди премиерата на постановката, Ник Апър разказва, че е избрал точно тази пиеса заради актрисите, с които е решил да работи. Сюжетът показва три жени – майка, сестра и съпруга, които трябва да живеят заедно сами след смъртта на мъжа в семейството. В ролите са Йоана Поповска, Росица Огнянова и Камелия Лишковска.

Програмата на Драматично-куклен театър – Враца може да прочетете на сайта на културната институция.

Подобни статии