Начало Градска среда Подготовката за „Видински панаир“ 2021 е в разгара си

Подготовката за „Видински панаир“ 2021 е в разгара си

от Mariana Gomileva
2424 преглеждания

Входът на Видинския панаир миналата година остана затворен, но тази година събитието ще се проведе / архивна снимка: Община Видин

Видинският панаир е един от най-старите в България. По традиция, той се провежда в пространството в бившето военно поделение в крайдунавския град, коетовече е приведено в подходящ вид. „От общинското предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ са положили много труд, мястото е окосено и почистено, трите чешми работят. Преди панаира тук ще се проведе и мотосъборът, така че подготовката е и за двете големи събития“ – коментира заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. Тя припомни, че от 3 август в Центъра за административно обслужване е започнало подаването на заявленията от желаещите да участват в изложението. На 10 август ще бъде назначена комисия, която ще разгледа документите и ще изготви разрешителни, на базата на които от 11 до от 16 август всички одобрени ще могат да заплатят таксите. „Обявата е публикувана в сайта на Община Видин и там всичко е обяснено – за какви стоки колко е таксата на кв. м за деветте дни на панаира. Заплащането ще се извършва само на каса в Центъра и по банков път“ – обясни Борисова.

Площите за изложението са подготвени / снимка: общ. Видин

Тази година са предвидени различни нови активности. Ударно започва първият ден на фестивала. Община Видин ще организира икономически форум, на който ще се обсъдят възможностите за развитие на винения туризъм в трансграничния регион. Ще има и изложение на винопроизводители от България, Сърбия и Румъния.

За първи път се организира надсвирване на духови оркестри от България и Сърбия, което ще бъде непосредствено преди концерта на Гъмзата брас шоу – на 20 август, когато ще е и официалното откриване на панаира. Концертите са всяка вечер, от 20:00 ч., входът е свободен. Участват български и сръбски изпълнители – Ивана, Николина Чакардъкова, Анелия, група „Сигнал“, Криско, Драгана Миркович, Миле Китич и Индира Радич. Ще има съпътстваща програма, в която ще се изявят Градският духов оркестър на Видин, Ансамбъл „Дунав“, самодейни читалищни състави от Общината и детски музикални и танцови групи.

По традиция по време на панаира в крепостта „Баба Вида“ се провежда и средновековният фестивал „БъдинЪ“. Той ще бъде на 27 и 28 август (петък и събота).

Във Видински панаир 2021 ще се включат изложители от цялата страна, от Сърбия и Румъния. Ще има разнообразие от стоки, атракциони и много възможности за забавления, за срещи с близки и приятели.

„Тъй като миналата година не бе организирано поредното издание заради епидемичната обстановка, сега се надяваме всичко да е наред. Тази година панаирът ще се проведе при стриктно спазване на всички конкретно зададени към онзи момент мерки от здравните власти и ние ще следим за това“ – заяви Борислава Борисова.

Панаирът ще е сред сенчеста зеленина / снимка: общ. Видин

Източник: Община Видин

 

Подобни статии