Начало Градска среда Подготвят ново място за игри и отдих в Берковица

Подготвят ново място за игри и отдих в Берковица

от Mariana Gomileva
1718 преглеждания

Пример за асфалтова игра

Сдружение „Заедно за Берковица“ и „Бъдеще за Берковица“ дадоха началото на своя съвместна инициатива, която ще предостави нова възможност за отдих и забавление в градска среда за жителите и гостите на Берковица. Предстои да бъде създадена алея със забавно-развлекателни и образователни игри на територията на парк „Св. Георги Победоносец“. Идеята е тя да носи името „Алея на игрите и детските усмивки“. Разяснителни материали и искане за разрешение за обособяването й бяха входирани в деловодството на общинска администрация преди няколко дни.

Пример за асфалтова игра

Ето какво уточни авторът на проекта, Димитър Манов, председател на Сдружение „Заедно за Берковица“:

– Около Берковица има доста подходящи места за разходка и отдих, защо решихте да създадете подобна алея в източната част на самия град?

– Целта ни е да осигурим много лесно достъпно и безопасно място, до което всеки разхождайки се из Берковица да достига за минути, Забавната алея ще включва поредица от развлекателни и заниманителни игри, стимулиращи децата към активност – скачане, прескачане, завъртане, бягане и др. Пример за такива игри, условно наречени „асфалтови игри“, са „Дама“ (различни видове), „Морски шах“, различни лабиринти, цветни линии и отсечки за следване, отсечки за скачане и надбягване и други. Игрите са подходящи, както за деца между 4 и 9 г., така и за по-малките. Проектът ни включва и обособени образователни кътове с когнитивни игри – игри с числа, букви, изображения на планетите от Слънчевата система, карта на България и други, които да бъдат изрисувани на по-късен етап.

– В миналото това са били традиционни игри в детството. Има ли сантимент в идеята Ви?

– Аз, като баща на жадно за игри дете, освен на любов към природата, мисля, че е важно да приучаваме малчуганите и към физическа активност. Идеята ми е да допринеса за предлагане на алтернатива на игрите в интернет, които макар и забавни, водят до странични последствия, като заседяване и обездвижване от ранна възраст, липса на живи социални контакти и т.н. „Алеята“ ще подпомогне двигателната култура на подрастващото поколение, ще даде възможност децата да играят в спокойна и безопасна среда на открито и ще затвърди предназначението на парка като място за отдих и разходки. Паркът „Св. Георги Победоносец“ се намира до центъра на града, както и до функциониращата автогара, детска градина и детски център. Зоната е богато залесена с иглолистни и широколистни дървесни видове, които са сравнително добре поддържани, но към момента няма наличие на паркови елементи. Желанието на всички това да се промени и мастото да се облагороди, за да е още по-привлекателно.

– Как се финансира проектът?

– Всички разходи по обособяването на „Алея на игрите и детските усмивки“ ще бъдат поети от двете формации, които сме автори на инициативата. Очаквайте подробности, свързани с реализацията ѝ!

Пример за асфалтова игра

 

 

 

Подобни статии