Начало Новини Пленер по живопис в Белоградчик

Пленер по живопис в Белоградчик

от svilen
1054 преглеждания

ИзложбатаВ навечерието на най-българския празник – Денят на славянската писменост и българската просвета и култура в художествената галерия на Белоградчик бе открита изложба от картини на български художници. Всъщност тя бе естествен финал на пленер, организиран от нашата съгражданка Снежана Живкова. Това е второ издание на пленера, но то за първи път ни гостува със своя изложба.

Проектът стартира на 11 май и в продължение на 10 дни, шестима художници от София и Русе живяха и твориха в нашия град. Тук си дадоха среща автори с различна емоционалност и чувствителност, всеки един със своята собствена индивидуалност.

Този пленер не е ограничен в някаква тема, но някак си естествено и логично преобладава темата „Белоградчишки скали”, което е напълно обяснимо. Експозицията включваше 19 платна.

Пленерите са едно събитие, което носи свой собствен чар. Само човек, който е участвал, организирал или по някакъв начин се е докосвал, може да усети обстановката изпълнена с творчески дух, вдъхновение и освободеност.

Изложбата бе представена от уредника в галерията Елена Джунинска и открита от Мирослава Чавдарова,  председател на Общински съвет – Белоградчик. Тя се обърна с изключително топли думи към участниците в пленера, като ги назова приятели на красивия скален град и изрази убедеността, че те ще  представят уникалните природни дадености в други галерии в страната и по света.

Участниците в пленера се оказа, че са и добри музиканти и изнесоха впечатляващ концерт пред гражданите и гостите на града на централния площад.

Организаторите в пленера и ръководството на общината благодарят на своя съгражданин Милен Бъзински, който за пореден път се оказа в ролята на благодетел при провеждането на културната проява.

 Автори: Елена Джунинска и Любомир Веселинов  

 

no images were found

Подобни статии