Начало Икономика Платените пътища ще са по-малко от първоначално обявените

Платените пътища ще са по-малко от първоначално обявените

от Mariana Gomileva
988 преглеждания

Досега построените мостове и тунели остават безплатни | снимка: АПИ

Тол-таксите ще засегнат половината републиканска пътна мрежа, а за мостове, тунели и проходи ще се заплаща само по бъдещи проекти. Това стана ясно от изказвания на държавната администрация по повод проекта за наредба, представен преди няколко дни от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Тази сутрин пред БНР Ясен Ишев, председател на Научно-техническия съюз по транспорт заяви, че около 55-60% от пътната мрежа се планира да бъде включена в тол-таксата. В началото е обсъждан по-голям обхват, засега от пътните структури се спират на по-малък.

Вероятно с времето обхватът ще се разширява, за да не се допусне тежкотоварни автомобили да използват второкласна и третокласна пътна мрежа, обясни Ишев. Това е голямото притеснение с въвеждането на тол-системата – ако станат платени магистрали и главни пътища, ще трябва да се гарантира, че тежки камиони няма да избягват таксите със заобикаляне през безплатни пътища. Много от тях минават през населени места и ако системата не е добре планирана, трафикът там ще се засили изключително много.

„Основната цел на по-разширения обхват е това да не се допусне тежкотоварни автомобили да използват второкласна и третокласна пътна мрежа, която не е пригодена за тези тежки товари и много по-бързо ще се разрушава“, коментира Ишев.

Той добави, че проектонаредбата няма да промени драстично плащането за пътища – като даде пример с Дунав мост при Видин и Русе, където и сега има такси. Такива такси, отделно от винетките, се събират в Австрия и е нормално да има плащане за бъдещи тунели като Шипка и Петрохан, смята Ишев.

От Министерство на регионалното развитие опровергаха предположенията, че такси ще има за всички тунели, проходи и мостове. Такса няма да има за сега действащите съоръжения от републиканската пътна мрежа.

„С проекта не се въвеждат нови такси. Чрез него подзаконовата нормативна уредба ще бъде приведена в съответствие с последните промени в Закона за пътищата“, уточняват от МРРБ.

Идеята е такса да има за отделни съоръжения, които ще се определят по списък, приет от Министерски съвет, се казва в текста на новата наредба. На практика това може да се прави и в момента – както е при мостовете над Дунав, напомянт от Министерството.

Със сигурност няма да се допусне плащане за съоръжения по пътища, на които вече се събира тол-такса. Това означава, че за магистрала Хемус няма да има такси за минаване на нито един от мостовете и тунелите, но е възможно да се плаща бъдещия тунел под Петрохан.

Подобни статии