Начало Еврофинансиране Пещера „Магурата“ с модерни инсталации за туристите

Пещера „Магурата“ с модерни инсталации за туристите

от Mariana Gomileva
1095 преглеждания

Холограмна инсталация в пещера „Магурата“ / снимка: Община Белоградчик

Завърши реализирането на проект „Опазване и атрактивно представяне на природното и културно наследство на общините Белоградчик и Болевац”. Той e финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП ТГС България – Сърбия 2014-2020 и цели да повиши туристическата привлекателност и да разнообрази предлаганите туристически продукти в трансграничния регион. Времетраенето на проекта е 24 месеца. Началото бе поставено на 18.05.2021 г.

Специфичните цели включват повишаване на туристическата привлекателност на пещера „Магурата“ (България), създаване на Природен и туристически център в планина Ртан (Сърбия); създаване на елементи за диверсифициране, иновативно представяне и популяризиране на туристическите атракции в региона.

Обновеното осветление в пещера „Магурата“ / снимка: Община Белоградчик

 

Проектните дейности включиха подобряване на туристическата привлекателност на пещера „Магурата“ – подмяна на старите съществуващи осветителни тела с нови, ремонт на вътрешни пешеходни алеи в пещерата, монтаж на нови обезопасителни парапети по алеите. За атрактивно представяне на пещера „Магурата” са поставени 3 холограмни инсталации, които пресъздават живота в пещерата, както и 3 броя интерактивни дисплеи с цел запознаване на посетителите с живота на първобитния човек, праисторическите рисунки и флората и фауната.

Холограмна инсталация в пещера „Магурата“ / снимка: Община Белоградчик

В близост до входа е монтиран дисплей с инсталирана интерактивна карта. В нея са включени туристически обекти за посещение на територията на община Белоградчик, както и 360 градусова разходка в пещера „Магурата”. Изработени са и карти с добавена реалност, като посредством QR код посетителите ще могат да видят 3D изображения и видеа за живота в пещерата, както и за нейната флора и фауна.

По проекта партньорите създадоха Природен и туристически център (ПТЦ) в подножието на планина Ртан, в който има и интерактивна зала за посетители. Създадени бяха съвместна уеб платформа с информация за биоразнообразието и туристическите атракции в региона, както и мобилно приложение за туристическите маршрути между общините Белоградчик и Болевац.

 

Източник: Община Белоградчик

Подобни статии