Начало Новини Пещера “Венеца” ще бъде открита за туристи през април-май

Пещера “Венеца” ще бъде открита за туристи през април-май

от svilen
3066 преглеждания

Една от най-красивите пещери край Видин – “Венеца”, скоро ще бъде отворена за посетители, съобщава БНР, като цитира кмета на с. Гара Орешец Костадин Филипов. По думите му предстои осигуряването на електричество, след което пещерата ще бъде открита. Останалата част от благоустройството й вече е приключена. Филипов е уточнил, че липсва електрозахранване за около 400 метра и общинският съвет в Димово ще вземе решение за покупка на 12-киловатов агрегат, с който временно да се осигури енергия.

Очаква се “Венеца” да бъде официално отворена за посещения в края на април-началото на май, според Филипов. Остава да се монтират пътни табели за указания, а кметът на Гара Орешец обещава пещерата да има и собствен сайт. Тя трябва да бъде включена и в официалните туристически маршрути.

Венеца” е една от най-скоро откритите пещери в района – на нея попадат пещерняци от клуб “Бял прилеп” през 1970 г. Обявена е заради природна забележителност заради красивите си скални образувания. За дълго време входът й е бил запечатан заради вандали, които са счупили някои от ценните природни форми. По информация от община Димово дължината по главната ос на пещерата е около 200 м, а за посещението й не се изисква специална екипировка. Пещерата се намира на около 3 км. от Гара Орешец, където е било старото с. Орешец, припомня изданието peika.bg, като цитира Костадин Филипов.

Благоустрояването й има за цел да я направи по-достъпна за туристи – с реконструкция на пътека, информационен пункт и свързването й с електричество. Дейностите са финансирани по Програма за развитие на селските райони (ПРСР). През април 2013 г. община Димово обяви обществена поръчка за благоустройството, показва справка в регистъра за търгове. Поръчката беше в пакет с други дейности – освен пещерата, финансирането по ПРСР включваше реконструкция на сгради и улици. Двете позиции от поръчката бяха спечелни от фирма “Реалити терм”, като общата стойност на договора беше близо 2 млн. лв. без ДДС. Само за достъпа до пещерата общината плати 528 743 лв. без ДДС, според данни от регистъра на обществените поръчки.

Подобни статии