Начало Култура Пещера „Венеца“ вече приема посетители

Пещера „Венеца“ вече приема посетители

от svilen
4980 преглеждания

От началото на този месец една от най-красивите пещери в Северозападна България е официално отворена за посетители – това е „Венеца“ до с. Орешец, Белоградчишко (на снимката, фотограф Петър Кирилов). Пещерата е открита отдавна, но в последните месеци по нея са завършени работите, които позволяват туристите да й се радват – подстъпи за достъп и осветление.

В пещерата се намират много красиви скални образувания, някои от които са цветни, а осветлението ги подчертава много добре, разказаха първите посетители. Предполага се, че цветовете по скалните образувания са произлезли от липсата на кислород – до откриването си кухините вътре са били без пряк достъп до външния свят. От местно туристическо дружество коментираха, че с отварянето на „Венеца“ причините да посетите района стават с една повече, при това – „съвсем основателна“, както уверяват.
Общата дължина на пещерата е 300 метра, от които 200 са достъпни за посетители. При повече посетители може да ви се наложи да чакате до 40-50 минути, докато се върне предишната група. Наведнъж могат да влизат до 15 души, а вътре е позволено да се снима. Специална екипировка не ви трябва – вътре е хладно, но не е хлъзгаво, така че и обикновени удобни обувки са достатъчни. Температурата е около 14 градуса и е добре да си носите лека връхна дреха.

Пещерата се намира само на 15 км от Белоградчик, но имайте предвид, че указателни табели все още няма и трябва да запомните откъде да минете. За идващите от Монтана – отбивате се за Белоградчик от с. Ружинци и след около 5 км има разклон, по който се завива надясно. След няколко села е Орешец и от самото село трябва да се огледате за тесен асфалтов път наляво. След като карате по него, скоро ще видите паркинг, на който може да оставите колата си. Пещерата е на 150 метра от него.

Ако идвате от Белоградчик, се минава по пътя за Видин – в края на града има отбивка за Орешец. След около 12 км е Гара Орешец – това е различно село от Орешец. В Гара Орешец на бензиностанцията на „Петрол“ следва отклонение надясно, по което продължавате, за да стигнете Орешец. Там вече се оглеждате за тясна асфалтова отбивка, която ще се падне също отдясно. После продължавате до паркинга преди пещерата. За идващите от Видин или от пещера „Магурата“ трябва да стигнете до с. Медовница, като карате само по главния път Е79. В началото на селото има отклонение за Гара Орешец, откъдето продължавате по описания по-горе път.

Районът на Белоградчик е богат на всякакви скални образувания, включително и няколко пещери. Най-известната е „Магурата“ с уникалните скални рисунки. Не по-малко внимание заслужава и „Козарника“, където са открити следи от може би първия „съвременен“ човек.

Открития от древно общество има и в пещера „Лепеница“, която е с много интересни геоложки образувания, напомнящи Белоградчишките скали, но под земята.

Още за пещера „Венеца“ може да прочетете и в статията „Пещера “Венеца” ще бъде открита за туристи през април-май“

Подобни статии