Начало Новини Пет каузи от обл. Враца търсят подкрепа в „България дарява“

Пет каузи от обл. Враца търсят подкрепа в „България дарява“

от Mariana Gomileva
1178 преглеждания

„Враца софтуер общество“ иска да събере на едно място хората от IT сектора в града | снимка: „Враца софтуер“

Няколко инициативи в Северозападна България търсят дарения в първата национална кампания „България дарява“. Всички кампании са в обл. Враца – общо пет. Подкрепа търсят от „Село назаем“ в с. Долни Вадин, „Враца софтуер общество“, сдружение „Първи юни“ в Бяла Слатина, фондация „Проект Северозапад“ и „Училищна Телерик Академия“.

В областите Видин и Монтана кампании няма, но организаторите са готови да приемат нови предложения в следващото издание. Целта е да се наберат дарения за каузи, които всеки свободно е поискал да подкрепи с малка или голяма сума. Обикновено регионалните и малките каузи трудно стигат до широка публика, а когато са в по-бедни и обезлюдени райони намирането на финансиране става изключително трудно. Целта на „България дарява“ е каузи от всички райони на страната да стигнат до широка публика и да намерят поне част от търсеното финансиране. Общо 63 са каузите с национално покритие в първото издание на кампанията, а обл. Враца е втора по брой след София-област.

Набирането на дарения започна на 22 март и ще продължи до края на месеца.

Повече за инициативите в обл. Враца и линк към банковите сметки за дарения:

„Враца софтуер общество“, Създаване на споделено работно пространство

През последните 4 години ИТ общността във Враца натрупа критична маса от хора. В резултат на курсовете ни по програмиране 24 души работят като програмисти за 3 компании във Враца. Вярваме, че сме стигнали етап, в който е важно да се обособи споделено работно пространство (coworking space) с капацитет 25 места, което да събере ИТ общността във Враца физически на едно място.

Така малките фирми и хора на свободна практика по-лесно ще споделят знания и умения и ще създадат креативна работна среда, която ще им позволи да се развиват по-бързо и да намират повече клиенти и проекти. Освен това ще даде възможност на дигитални номади и малки ИТ екипи да дойдат да работят от Враца за няколко дни, да се организират още интересни ИТ събития и така да се обогати екосистемата във Враца… Със съдействието на Община Враца имаме пространство – бивша детска градина, която се нуждае от ремонт, за да може да се използва като споделено работно пространство.

Сдружение „Първи юни“, дарения и доброволчество в общ. Бяла Слатина

„Участвам – дарявам – променям“ е кауза за възраждане и развитие на дарителството и доброволчеството в община Бяла Слатина чрез Обществен дарителски фонд. Фондът е създаден през 2015 г. Неговата цел е да събира хора, време, труд, идеи и средства, за да променяме реалността, в която живеем… От учредяването му до сега са набрани близо 17 000 лв. С част от тях са обновени дворовете на детска градина „Радост” и начално училище „Цани Гинчев” в гр. Бяла Слатина, провеждат се творчески работилници за деца в читалище „Развитие 1892” в гр. Бяла Слатина, построена е сцена на открито в с. Попица… „Участвам – дарявам – променям“ е в основата на почти всички малки, но много важни за местните общности добротворчески инициативи в региона. Същият механизъм за възраждане на дарителството се развива и в община Оряхово.

НЧ „Съзнание-1927“ – Долни Вадин, проект „Село назаем“

Село Долни Вадин е едно от многото затихващи села в България. Намира се в пограничен северозападен район по поречието на р.Дунав с население 180 жители, предимно хора от третата възраст. 80% от тях живеят сами. Голям процент от тях имат нужда от помощ… В същия момент Долни Вадин е едно тихо, спокойно и живописно място, където човек може ефективно да си почине от забързаното ежедневие. Напоследък се забелязва все по-засилен интерес от млади хора към живота и почивката на село…
Ето защо през 2016, 2017 и 2018 г. дадохме селото си „назаем” на градски доброволци, които помагаха в домакинства, изградиха външна сцена, участваха с лекции на различни теми, полезни за местните. Идеята ни е за пореден път да дадем възможност на хора от града да се потопят в селската действителност. Да подарят своята енергия, грижа и внимание на възрастните хора и на селото и да потърсят решение за съживяване на селото.

Фондация „Проект Северозапад“, Домашни грижи за стари хора

През 2016 стартирахме своята дейност, от тогава до сега успяхме да създадем склад за дарена храна, развихме услуга „Помощ в дома“, която вече трета година предоставя услуги за самотноживеещи стари хора от селата в региона на Мездра. Ежегодно организираме здравни прегледи за възрастните хора със специалисти от Александровска болница – София, а от пролетта на 2019 ще започнем да приготвяме и разнасяме храна по домовете за старите хора от над 10 села.

За да можем да предоставяме услуги за помощ в дома, обучаваме и наемаме домашни помощници. Средствата за това се осигуряват от дарители за възрастните хора с ниски пенсии.

5 лв. дават възможност на един възрастен човек да получи помощ за ден!

„Училищна Телерик Академия“, Да подготвим децата за дигиталното бъдеще

Училищна Телерик Академия развива логическото мислене и креативността на учениците. Въоръжава ги с ключови умения и им осигурява равен достъп до съвременно технологично обучение. Така адресира променящата се дигитална среда и уменията, които ще бъдат необходими на учениците за професионален успех… Чрез безплатни обучения по програмиране и дигитални науки за ученици в 1-12 клас в над 65 школи в 15 града в страната, Училищна Телерик Академия подготвя децата и младежите за професиите на бъдещето.

Програмите не целят да направят от всяко дете програмист, а да развият необходимите за дигиталната икономика умения и да изградят интелигентно и находчиво поколение… Над 10 000 ученици са се обучавали присъствено в Училищна Телерик Академия от създаването ѝ през 2010 г. до днес. Положителният ефект вече е видим. Следващата ни цел е да направим програмата устойчива и още по-мащабна. Целта ни за учебната 2019-2020 г. е да приемем 2 000 ученици от цялата страна и да разширим обхвата на програмите ни.

Повече за дарителската кампания и проектите: bulgariadariava.bg

Подобни статии