Начало Икономика Пет варианта са предложени за нов мост над Дунав

Пет варианта са предложени за нов мост над Дунав

от Mariana Gomileva
1871 преглеждания
Река Дунав

Дунав мост при Видин

Общо пет са възможните места, на които може да бъде построен трети мост над Дунав между България и Румъния. Това е записано в Меморандума за разбирателство между правителствата на двете държави, приет от Министерския съвет.

Обсъжданите варианти:

– Оряхово-Бекет
– Никопол-Турну Мъгуреле
– Свищов-Зимнич
– Русе-Гюргево
– Силистра-Кълъраш

Предстои да се направят предпроектни проучвания кое е най-подходящото място на бъдещия мост. За Русе идеята е да се дублира първия Дунав мост, за да се облекчи трафика. Това обаче не взема предвид вероятността довеждащите пътища да се окажат прекомерно натоварени, дори и с изграждането на магистрала Русе – Велико Търново. От друга страна построяване на нов мост на различно място ще разпредели по-равномерно и трафика, и възможността за икономическо развитие. На запад от Русе мостът би имал по-пряка връзка с важните пътища към Централна и Западна Европа и по-пряко свързване с гръцките пристанища Солун и Пирея. Силистренският вариант ще обслужва малка част от трафика към Букурещ и ще насочва повече към пристанището в Констанца, към Украйна, Молдова и Русия. Констанца е едно от най-големите европейски пристанища и е конкуренция на Варна, макар мащабите им да са много различни.

Северната водна граница на България е дълга 470 км от Тимок до Силистра. Дунав мост 1 при Русе е открит през 1954 г. Вторият, при Видин, беше открит преди няколко години и веднага надмина всички прогнози за натоварване. Идеята за него е много по-стара от моста при Русе, но през 50-те години надделяват политическите причини – сближаване с Изтока и Румъния, близост до Букурещ. Видин остава граничен град, много близо до Югославия, с която България не е в добри отношения. До построяването на Дунав мост 2 фериботът Оряхово – Бекет беше изключително натоварен. До него отдавна има изградени удобни пътища, които се нуждаят от малко обновяване, изкарване на трафика извън населените места и разширение с още едно платно. Свищов, друго доскоро натоварено дунавско пристанище, би имало пряка връзка с новата магистрала Русе-Велико Търново, както и с „Хемус“, когато двете бъдат построени. Довеждащият път обаче не е в добро състояние в момента и минава през много населени места. Подобно е положението и с Никопол, където пътят все пак е ремонтиран наскоро, но отново минава през много населени места и е само две платна. При Никопол връзката с магистрала ще е доста по-далечна.

Засега не е ясно дали новият мост ще има жп линия, каквито са изградени при Русе и Видин.

Предвижда се Меморандумът за разбирателство да бъде подписан от транспортните министри по време на Петата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между България и Румъния, която ще се проведе на 29 март в румънската столица Букурещ, отбелязва в. „Банкер“. С този документ правителствата на двете страни се задължават да осигуряват ежегодно необходимото финансиране за поддържане на корабоплавателния път на река Дунав в общия българо-румънски участък. Предвижда се да се проведат преговори и за изменение в действащата в момента Спогодба между България и Румъния за поддържане и подобряване на фарватера, която е подписана в далечната 1955 година. По течението на реката има 48 острова, които са част от територията на България. На всеки пет години смесена българо-румънска комисия определя принадлежността на дунавските острови в този участък на реката.

Подобни статии