Начало Новини „Петрохан“ е отворен, много населени места остават без ток

„Петрохан“ е отворен, много населени места остават без ток

от Mariana Gomileva
1013 преглеждания
Монтана празнува 125 години като град и посреща Дядо Коледа

Лека снежна покрива в Монтана, преди да натрупа | снимка: общ. Монтана

Проходът „Петрохан“ вече е отворен след разчистване на падналата снежна маса, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). През прохода остава забраната за движение на моторни превозни средства над 12 тона, която важи от началото на студения сезон. Тежко остава положението на много места в обл. Монтана, съобщава „Дарик нюз“, като цитира Областното управление. По пътищата има спрели закъсали камиони, а в населените места някои улици са непроходими от паднали клони.

Тежкият сняг и вятър оставиха без електричество много населени места. От електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Груп“ работят за отстраняване на повредите, но без ток остават селища в общините Чипровци, Берковица, Монтана, Вършец, Вълчедръм. Снегът е стигнал 55 в планинските райони, като още сутринта от общ. Берковица съобщиха, че в ски зона „Ком“ той е 70 см и продължава да вали.

От местното ръководство в Берковица уточняват, че почистването продължава и пътят до зона „Ком“ вече е проходим. Бедстващи села няма, но снегът продължава да вали.

АПИ и ръководствата на много от общините призовават да не се пътува, ако не е належащо. Очаква се застудяване и заледяване на места. Валежите ще продължат и през нощта, на места са възможни навявания и преспи, прогнозират от Института по метеорология и хидрология към БАН. Снегът ще намалява, а разкъсване на облачността ще започне от запад едва в понеделник след обяд. Максималните температури няма да надвишават -1 градуса, но заради вятъра ще се усеща като по-студено.

От „Мтел“ предупредиха, че заради липса на ток в областите Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Пловдив, на места няма покритие на мобилните телефони и интернет.

Подобни статии