Начало Забавления Перлата „Лебедово езеро“ открива балетната програма на „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ 2021

Перлата „Лебедово езеро“ открива балетната програма на „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ 2021

от Mariana Gomileva
1093 преглеждания

Сцена от балета „Лебедово езеро“ / снимка: „Софийска опера и балет“

Невероятни шедьоври на балетното изкуство предстоят да бъдат представени пред многобройната публика на летния фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ 2021. Началото на спектаклите е 20 ч., на 13, 14 и 15 август. Спектаклите се изпълняват с музика от запис. Художествен ръководител на балета на Софийската опера е Сара-Нора Кръстева. Интервю с нея за фестивала, можете да прочетете тук.

На 13 август 2021 г. от 20 часа започва цяла плеяда от звездни балетните спектакли. Началото ще бъде поставено с „Лебедово езеро“ от Пьотр Илич Чайковски.

На 14 август 2021 г. от 21 часа балетните майстори ще представят „Кармен – сюита“ от Жорж Бизе и Родион Шчедрин и „Болеро“ от Морис Равел.

На 15 август 2021 г. от 21 часа зрителите ще могат да гледат „Кармина Бурана“ от Карл Орф.

Откриването на балетната програма е на 13-ти август 2021 г., когато ще бъде представена перлата на балетното изкуство – „Лебедово езеро“.

Сцена от балета „Лебедово езеро“ на фестивала „Опера на върховете“, 2018 г. / снимка: Иван Миладинов

Първо действие

В замъка празнуват пълнолетието на принц Зигфрид. Забавните танци на Шута се редуват с грациозните танци на девойките и кавалерите им. Идва Владетелката, която подарява на сина си арбалет. Тя му съобщава, че на утрешния бал трябва да си избере невеста. Свечерява се. Младежите се разотиват. Зигфрид вижда в мечтите си образа на девойката, в която би могъл да се влюби. Шутът го изтръгва от дълбокия размисъл, като му показва прелитащите лебеди. Зигфрид тръгва на лов.

Второ действие

На брега на дълбоко езеро се извисяват мрачните развалини на старинен замък. В полунощ, когато всичко наоколо замира в дълбок сън, по езерото плуват бели лебеди. Появява се Зигфрид, привлечен от един прекрасен лебед, озарен от лунна светлина. Той се прицелва, но изведнъж отпуска лъка, поразен от внезапното превръщане на лебеда в принцеса Одета. Девойките-лебеди заобикалят Зигфрид. Одета му разкрива тайната на тегнещата над нея и приятелките й прокоба. Зъл магьосник ги е превърнал в лебеди и само нощем около тези развалини те отново могат да придобият своя човешки образ. Трогнат от тъжния разказ на Одета, Зигфрид предлага да убие магьосника. Тя печално отвръща, че това не може да развали магията. Само беззаветна обич на човек, който никога не се е клел в любов, може да победи проклятието. Злият магьосник, който живее в развалините на замъка, е подслушал разговора на Одета и Зигфрид. Той е решен да не допусне Одета да се освободи от неговата власт. Зигфрид е обхванат от любов и съжаление към прекрасната Одета и я кани на утрешния бал, където ще обяви техния годеж. Тя предупреждава Зигфрид, че магьосникът посредством коварство и хитрост ще се постарае да го накара да наруши клетвата си за вярност, а ако това стане и тя, и приятелките й ще загинат. Разсъмва се. Девойките отново трябва да се превърнат в лебеди. Зигфрид е сигурен в силата и трайността на своите чувства – той ще спаси Одета.

Трето действие

На бала в замъка Зигфрид не може да избере сред девойките своя годеница. Той е изцяло във властта на спомена за прекрасната девойка-лебед Одета. Фанфарни звуци известяват за появата на злия магьосник – Ротбарт. Той води и дъщеря си Одилия, която поразително прилича на Одета. Зигфрид решава, че това е неговата избраница Одета, девойката-лебед. Злият магьосник е заповядал на Одилия да очарова Зигфрид и да изтръгне от него любовно признание. Пленен от Одилия, принцът не забелязва прелитащите лебеди. Той съобщава на майка си, че е решил да се ожени за дъщерята на Ротбарт. Клетвата е нарушена, а Одета и нейните приятелки ще загинат. Когато магьосникът посочва появилия се на прозореца на замъка образ на Одета, Зигфрид разбира, че е измамен. Той бърза отчаяно към Лебедовото езеро.

Четвърто действие

Мрачна нощ на брега на Лебдовото езеро. Одета разказва на приятелките си за измяната на Зигфрид. Принцът идва и уверява любимата си, че не е забравил клетвата за любов, а в замъка е видял в лицето на Одилия своята Одета. Злият магьосник яростно призовава природните стихии срещу влюбените. Но нищо не може да сломи любовта им и да ги раздели. Чувствайки, че губи своята мощ, Ротбарт разрушава замък си, за да прегради пътя на влюбените. В двубой със Зигфрид Ротбарт загива. Одета и Зигфрид, заобиколени от девойките, срещат първите лъчи на изгряващото слънце.

Сцена от „Лебедово езеро“ / снимка: „Софийска опера и балет“

Сцена от „Лебедово езеро“ / снимка: „Софийска опера и балет“

Сцена от „Лебедово езеро“ / снимка: „Софийска опера и балет“

Одета-Одилия – Боряна Петрова

Принц Зигфрид – Емил Йорданов

Ротбарт – Алфред Яго

Шут – Франческо Конджусти

ПА ДЕ ТРОА – Вера Иванчева

ПА ДЕ ТРОА – София Цуцакова – Абенанти

ПА ДЕ ТРОА – Богомил Менкизе

Хореография – Мариус Петипа и Лев Иванов

Либрето – Владимир Бегичев и Василий Гелцер,
Постановка
Олег Дановски
ДиригентБорис Спасов

Художник Иван Савов
Асистент-режисьорРиолина Топалова
Репетитори Мария Илиева, Трифон Митев, Ясен ВълчановИванка Касабова
Концертмайстор
– Мария Евстатиева
Корепетитор – Александра Иванова
Помощник-режисьориРиолина Топалова, Денис Бояджиев

Сцена от „Лебедово езеро“ / снимка: „Софийска опера и балет“

Сцена от „Лебедово езеро“ / снимка: „Софийска опера и балет“

И трите фестивални вечери ще бъдат приказни и незабравими. Насладете им се под открито небе, любувайки се на величествените Белоградчишки скали наоколо! Фестивалът „Опера на върховете“ е културна емблема на Северозападна България, която по традиция се провежда за шеста поредна година и дарява публиката с невероятни преживявания!

Източник: „Софийска опера и балет“

Подобни статии