Начало История Паметта на Христо Ботев в Северозапада

Паметта на Христо Ботев в Северозапада

от Mariana Gomileva
3565 преглеждания

Полагане на венци пред стария паметник на Христо Ботев във Враца, 1918 г.

Денят на Христо Ботев се чества за първи път през 1884 г. с панихида оглавена от Приснопаметния Левкийски епископ Гервасий (1838-1919 г.) в църквата „Св. Вмчк Георги Победоносец“ – гр. Пловдив. Оттогава честването на паметта на Ботев включва също панихиди, но и светски прояви на възпоменание като концерти, рецитали, експозиции в музеите, четения в библиотеките, речи, поклонение на лобното място, патронни празници на училища, поднасяне венци на паметниците му, ежегоден поход до лобното му място, спортни игри, митинг-заря и др.

Във Видин паметник на Христо Ботев се открива на 15 септ. 1997 г. пред училищната сграда на Средно общообразователно училище „Христо Ботев“ и в училището се отбелязват годишнини от рождението и от смъртта на Христо Ботев с различни инициативи. Паметта на поета-революционер в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва и пред неговия бюст-паметник до парка „Владикина бахча“ с тържествени церемонии всяка година, организирани от Община Видин.
Във Видинска област могат да се изброят много училища, които са носили и носят името на Ботев, повечето от тях вече несъществуващи, те са във Видин, Кула и в много села – Старопатица, Шишенци, Градец, Дунавци, Горни Лом, Ружинци и др. Също така в областта има село Ботево, с училище, което е носило името на Христо Ботев.
Видин е място, което исторически не носи паметта за Ботев, чрез негова дейност или присъствие, но градът разполага паметта за него като общонационална памет за героите на България и памет за дело, което не е ограничено във време, място и пространство.
Ето и няколко снимки от паметници на Ботев в страната и от чествания…

Пред старият паметник на Христо Ботев във Враца

Пощенска картичка със снимка на паметника на Христо Ботев на Козлодуйския бряг.,1938 г.

Паметникът на Христо Ботев, открит на 15 септ. 1997 г. пред бившето СОУ „Христо Ботев“ – Видин

Източник: ДА – Видин

 

Подобни статии