Начало История Паметник на Ангел Въцов-Комитата

Паметник на Ангел Въцов-Комитата

от Mariana Gomileva
1801 преглеждания

Опълченецът Ангел Иванов Въцов от с. Бели мел, кметувал в началото на века в град Фердинанд, вече има паметник в селото си. Идеята е на общественици от Монтана.

Паметник на Ангел Въцов-Комитата / снимка: Димитър Димитров

След многогодишните усилия на клуб „Родолюбие“, бившите кметове на село Бели мел, настоящото ръководство на селото и на съседния град Чипровци, както и подпомагането от дарители, на днешния 29.02.2020 г. паметникът вече е факт.

Откриване на паметника на Ангел Въцов-Комитата / снимка: Община Чипровци

Ангел Въцов-Комитата е участник в Руско-турската освободителна война. Той се сражава при Шейново, където е разбита армията на Вейсел паша. През 1901 г. е избран за кмет на Фердинанд. Докато управлява, не сваля опълченската униформа и медалите за храброст. Винаги носи сабята си. Всяка сутрин започва деня си с молитва за България, а за да може да присъства на 25-ата годишнината от Шипченската епопея, сам снема пълномощията си. Днес улицата, на която е била къщата му в някогашен Фердинанд, носи името „Опълченска”. 

Ангел Въцов-Комитата


Ето какво каза кметът на община Чипровци, Пламен Петков, при откриването на паметника:

„За мен е чест и удоволствие да участвам в церемонията по откриването и освещаването на паметника на героя от борбите за национално освобождение, опълченеца от Бели мел – Ангел Иванов Въцов. Той е посветил живота си за свободата и добруването на своя народ. Участник е в четата на Панайот Хитов, в Сръбско-турската война от 1876 г. и в Българското опълчение. Носител е на медал за храброст от сръбския княз Милош Обренович и на медал от Руско-турската война от 1877-1878 г. Ангел Въцов е един от първите кметове на Голема Кутловица след Освобождението, през 1901-1902 г. Паметникът на Ангел Въцов е още един символ на славното минало на чипровския край. Той е знак, че ние не сме забравили своите герои и споменът за тях е жив. Днес те са нашето вдъхновение да работим всеотдайно за едно по-добро бъдеще на нашия роден край.“

Откриване на паметника на Ангел Въцов-Комитата / снимка: Община Чипровци

Мажоретният състав на Общински младежки дом – Монтана взе участие в церемония по откриване и освещаване на паметника на опълченеца Ангел Иванов Въцов-Комитата. В Бели мел се случи празник, който показа на всички, че не само ни има, но и помним!

Подобни статии