Начало Икономика Официално: Нов германски завод започва производство във Враца

Официално: Нов германски завод започва производство във Враца

от Mariana Gomileva
2778 преглеждания

Вацлав Крал (ляво) и Калин Каменов подписаха договора за новия завод в препълнената Градска концертна зала | снимки: общ. Враца

Договорът с германската компания „МД Електроник“ за изграждане на нов завод във Враца беше подписан официално днес, съобщава общината. Очаква се до края на тази година да започне производството на автомобилни компоненти. Новото предприятие се оценява на 21.5 млн. лв. и в четвъртък компанията получи сертификат за инвеститор Клас А от министъра на икономиката Емил Караниколов.

„Това е най-голямата инвестиция след откриването на бившия торов завод „Химко“ и се надявам днешното събитие да даде тласък на нови и по-добри дни за нашия град с привличането на нови инвеститори“, коментира кметът на Враца Калин Каменов. „Тук е мястото да спомена, че разкриването на новите 300-та работни места и привличането на нови инвеститори, няма да попречи на местния бизнес, а ще направи така, че много врачани да се върнат в родния си град“, добави кметът.

Финансовият директор на германската компания Вацлав Крал благодари на общината за подкрепата:

„Стартирахме нашия проект преди три години, като успяхме да обиколим всички източноевропейски държави и много български градове. Община Враца беше много гостоприемна, а екипът на кмета Каменов оказа голяма подкрепа в рамките на преговорите. МД Електроник развива дейност на 3 континента и има над 5000 служители, като поддържаме еднакви стандарти във всички държави, Враца няма да направи изключение“, обясни Крал.

Планира се във Враца да бъдат открити 300 нови работни места още в началото, като броят им ще достигне 1000 и повече служители. Стартовата заплата за служител без квалификация е 1000 лв. Компанията има собствен обучителен център и инвестира в квалифициране на служителите си.

Според проекта на територията на града ще бъде изградено изцяло ново предприятие с производствени, логистични и офис сгради с обща застроена площ от близо 10 хил. кв. м. В него ще се произвеждат кабели за пренос на данни и автомобилни компоненти, коаксиални части и кабели за медия и мултимедийни модули. MD Elektronik e един от водещите световни производители на компоненти за пренос на данни в автомобилната индустрия. Предприятията от групата работят с повече от 25 автомобилни компании. Общият брой служители надминава 5000 души. България е четвъртата държава, в която германците откриват производство – най-близкият е в Чехия, другите са в Китай и Мексико.

MD Elektronik започва работа през април 1974 г. под името „G. Merx Elektrotechnik“ в гр. Бунбах, с 20 служители. Постепенно дружеството се разраства – първоначално със завод в Чехия през 1993 г., а после и към други континенти.

За изграждане на завода Общинския съвет във Враца одобри продажбата на парцел между жк „Сениче“ и кв. „Кулата“. Теренът ще бъде закупен за 1.4 млн. лв. От своя страна общината ще асфалтира бул. „Европа“ преди откриването на завода.

Подобни статии