Начало Бизнес От Северозапада на България до Югоизтока на Франция

От Северозапада на България до Югоизтока на Франция

от Mariana Gomileva
1305 преглеждания

Изложението на електромобили в двора на Конгресния център в Лион, Франция, по време на Connecting Europe Days 2022, 28-30 юни / снимка: Мариана Гомилева

Европа никога не е била по-свързана, но и никога не е изпитвала по-голяма необходимост от подобряване на пътната инфраструктура, както около малките населени места, така и по трансграничните дестинации.

Изграждането на повече сухопътни, железопътни, водоплавателни и авиационни връзки, с по-качествено обслужване и по-голяма грижа за околната среда, бяха сред основните теми на дискусиите между близо 6000 политически представители и експерти, по време на десетото издание на годишните Дни за свързаност в Европа (Connecting Europe Days), които се проведоха между 28 и 30 юни във френския град Лион.

Изложението пред Конгресния център в Лион, 28.06.2022 г. / снимка: Мариана Гомилева

Началото на 10-то издание на Connecting Europe Days, Лион, 28.06.2022 г. / снимка: Мариана Гомилева

Мащабното събитие започна с оригинална демонстрация как по-малко вредни емисии от транспорт са абсолютно „мисия възможна“.

За атрактивното изложение на иновациите в зеления транспорт едновременно пристигнаха различни футуристични електромобили от 16 европейски градове, които са преминали в един и същ момент по пътищата на Европа и са зареждали от мрежата електромобилни станции във всякакви населени места, която все повече се разширява. Само за пример, в Белоградчик подобна възможност предоставя станцията пред ресторант „При Иван“.

Посрещането на електромобилите на летището в Лион от еврокомисаря по транспорта Адина Валеан / снимка: Мариана Гомилева

Посрещането на електромобилите на летището в Лион от еврокомисаря по транспорта Адина Валеан / снимка: Мариана Гомилева

Посрещането на електромобилите на летището в Лион от еврокомисаря по транспорта Адина Валеан / снимка: Мариана Гомилева

Едновременно с модерните електрически автомобили, за началото на форума, на летище Сейнт Екзюпери в Лион кацнаха по едно и също време пет полета, които вместо традиционния керосин, са използвали алтернативни устойчиви горива (SAF), както и иновативни технологии за въздушна навигация. Събитието Connecting Europe by Air – Green Transformation се организира като част от водещото събитие за мобилност и транспорт на Европейската комисия Connecting Europe Days 2022. То показа усилията, положени от авиационната екосистема за постигане на целите си за устойчивост и за повишаване на осведомеността относно това какво е необходимо за постигане на нулеви въглеродни емисии в ЕС.

Откриване на форума на летището в Лион, 28.06.2022 г. / снимка: Мариана Гомилева

Част от изложението на иновации в авиацията на летището в Лион, 28.06.2022 г. / снимка: Мариана Гомилева

Как се постига спестяване в авиацията?

Ключът е както в използването на алтернативни горива, така и в оптимизирани за околната среда маршрути – чрез използване от въздушното пространство, обикновено запазено за военните, и чрез използване на подобрени вертикални и странични профили, стават възможни нови, по-директни маршрути, подобряващи траекториите и спусканията във въздушното пространство за подход на летището. По този начин петте полета към Лион постигнаха по-оптимална траектория за минимизиране на изгарянето на гориво и доведоха до намаляване на емисиите. Това става възможно благодарение на сътрудничеството между EUROCONTROL, доставчиците на аеронавигационно обслужване от единадесет държави и съответните национални военни власти, в партньорство с проекта ALBATROSS.2.

Представяне на иновативни авиосистеми на летището в Лион / снимка: Мариана Гомилева

Освен за сухопътният и авиационният транспорт, по време на Европейските дни за свързаност се търсиха решения и за подобряване на железопътният транспорт. Беше отворена поканата на Европейската комисия отправя за предложения за трансгранични пилотни железопътни услуги, както е предварително обявено в нейния План за действие за насърчаване на пътническия железопътен транспорт на дълги разстояния и трансграничния от декември 2021 г.

Брифинг в Лион на еврокомисаря по транспорта Адина-Йоана Валеан / снимка: Мариана Гомилева

Европейският комисар по транспорта Адина Валеан каза: „Ако повече хора искат да изберат устойчиви видове транспорт като железопътния транспорт, той трябва да се превърне в привлекателна възможност за дълги и трансгранични пътувания. Имаме нужда от повече трансгранични железопътни връзки, те трябва да бъдат по-бързи и по-достъпни. Днес трансграничният железопътен транспорт все още е изправен пред препятствия пред функционирането и въвеждането на нови услуги. Тези пилотни проекти са част от нашата стратегия за премахване на тези оставащи бариери и се надявам, че индустрията ще се включи незабавно!”

Нови възможности за финансиране на жп транспорта

С тази покана за представяне на предложения Комисията насърчава железопътните предприятия, управителите на инфраструктура и компетентните органи да предложат трансгранични пилотни услуги, които преодоляват пречките, идентифицирани в плана за действие. Пилотите могат да създадат нови услуги или да подобрят съществуващите, например като направят връзките по-бързи, по-чести и по-достъпни. Комисията ще подкрепя проектите, като улеснява контактите между съответните заинтересовани страни и като предоставя помощ. Предложения могат да се подават отсега до 31 октомври 2022 г. Резултатите от оценката ще бъдат публикувани до следващия януари.

Симулатор на жп навигация по време на изложението / снимка: Мариана Гомилева

Част от железопътната инфраструктура в Лион, Франция / снимка: Мариана Гомилева

Автор: Мариана Гомилева (Лион, Франция)

Подобни статии