Начало НовиниОбщи Отново посегнаха на горите около Белоградчик

Отново посегнаха на горите около Белоградчик

от Mariana Gomileva
1417 преглеждания

Незаконна сеч / снимка: Изпълнителна агенция по горите

От години в планинските части на Видинско, в горите над Белоградчик се сече поголовно, в резултат на което станаха и наводнения преди години. Сече се гора над с.Стакевци, която е засаждана в средата на миналия век предимно с масиви от бор, бук и акация, с цел да се предотврати ерозията на почвата и образуването на свлачищата и наводнения.

В самия Ден на гората, 21-ви март 2022 г., полицаите от Белоградчик, отново са установили незаконна сеч, съобщиха от ОД на МВР-Видин. При проверка в землището на с. Стакевци са констатирали извършена сеч на дървета, по дънерите на които не се забелязвала маркировка. На около километър от сечището, в местността „Илийна река“, органите на реда са открили складирани 4-метрови трупи – без контролна горска, общинска или експедиционна марка и без превозен билет за транспортирането им. Униформените открили два товарни автомобила – „Камаз“ със смолянска регистрация и „Прага“ с видинска регистрация. В първия автомобил имало 12 кубика дърва, а във втория – 6 кубика. 69 от трупите са били от редкия дървесен вид зелена дугласка. Изяснено е, че за мястото, в което е добита дървесината, няма издадено позволително за сеч за добив на този дървесен вид. Общият размер на незаконно транспортираната дървесина възлиза на 18,20 пл. м3. Извиканите за съдействие на място горски инспектори съставили на двамата водачи актове по Закона за горите и иззели автомобилите и дървесината. Образувано е Досъдебно производство и в двумесечен срок се очаква резултатът от него.

В хода на акцията в с. Медовница служителите на реда засекли и две конски каруци, натоварени с дърва – немаркирани метровки дъб, без превозен билет. На двама местни жители полицаите съставили актове. Работата по случаите продължава, в Районно управление – Белоградчик след предварителната проверка са съставени наказателни преписки по чл.235, ал.1 от Наказателния кодекс.

„Не мога да коментирам, докато тече Досъдебното производство, но намеците, че си затваряме очите за нарушителите са абсолютно безпочвени. Изключително стриктни сме и наблюдаваме системно този район, който е особено апетитен за незаконна сеч. В конкретния случай получихме предварително сигнал от местните жители за посегателства към горите около с.Стакевци, но трябва да се знае, че често и сами инициираме операции по проследяване на нарушителите“, уточни директорът на МВР-Видин, Петър Коцин.

Преди 8 години при покосяването на гората от така наречения ледолом паднаха доста дървета. Част от тях, след престой на земята, започнаха да гният и да развиват дървояди. За да не се разпространи дървоядът и върху здравата част от гората се взе решение да се започне сеч. Изсичането се извършва само с разрешение на ръководствата на горските стопанства в Берковица, Враца и РИОСВ Монтана! Моментът обаче стана много удобен за т.нар. „дървена мафия“, която започна да посяга и на дървета, които не са маркирани за отсичане и имат първокачествени свойства на дървесината. Остава впечатление и за умишлена пасивност от местните кметове за защита от незаконна сеч.

Освен директните кражби, в края на 2021 г. след сигнал на 30 горскопромишлени фирми от различни райони из цяла България са разкрити устойчиви мащабни схеми за нагласени търгове и поръчки в областта на дърводобива. Корупционният механизъм съвместно с кметовете на различни общини е съсипвал свободната конкуренция, създавал е предпоставки за редица нарушения и злоупотреби в горския сектор. Така са създавани условия за ненаказуемост и безнаказаност по отношение на всякакви своеволия. Оказва се, че войната в Украйна също се е отразила върху пазара на дървесина в Европа. С повишаване търсенето на дървесина през последната година като възобновим и климатично неутрален ресурс, и особено през последния месец поради срива на износа на дървесина от Украйна, все повече се наблюдава незаконна сеч или корупционни практики за придобиването ѝ. Така финансовите щети за държавата растат. Пряко засегнатите са на мнение, че това са средства, които биха могли да отиват за заплати, за опазване на горите и дивеча, за противопожарна техника или за поддържане на горските пътища и туристическата инфраструктура. „Вместо това отиват в партийни каси, в сметките на местната управа или за скъпи автомобили на единични дърводобивни босове“, коментират те.

От Изпълнителната агенция по горите уточниха, че в периода от 18 до 21 март 2022 г. са извършени 6 400 проверки и са съставени общо 124 акта и 40 констативни протокола в цялата страна.  Задържани са  24,94 пространствени кубически метра дърва, 2 моторни превозни средства, един кон, 4 каруци, както и 2 моторни триона. В същия период служителите на регионалните дирекции по горите са инспектирали 217 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 288 места за добив на дървесина, 956 превозни средства, 28 ловци, 84 риболовци и 710 физически лица.

Задържане на незаконно изсечена дървесина / снимка: ИАГ

Към зам-министъра на Околната среда и водите, Тома Белев, вече е изпратен сигнал за неправомерната сеч в землището на с. Стакевци.

Горите около Белоградчик в действителност са изключително ценни, особено след като в края на септември 2019 г. при пожар бяха унищожени 1 000 декара, а огнената стихия достигна на 500 метра от границата със Сърбия.

Това е районът, в който за последно са забелязвани популации на рисове (официално изчезнали в България). В тези горски масиви има и други ендемични и застрашени растителни видове. Затова строгият контрол от страна на държавата и нетолерантността на местните жители към посегателите към завещаните от дедите им гори са изключително важни за съхраняването на този красив природен ресурс на Северозападна България.

 

 

 

Подобни статии