Начало Забележителности Откриха ценни археологически находки край Видин

Откриха ценни археологически находки край Видин

от Mariana Gomileva
1069 преглеждания

Теренът на археологическите разкопки край видинското село Слана бара / снимка: БТА

Стотици артефакти и находки от римския период, Късната античност и Средновековието откриха археолози край видинското село Слана бара. По думите на ръководител на обекта – Александър Манев, докторант към НАИМ при БАН спасителните разкопки ще завършват до края на юли 2021 г. Екип от 14 археолози и около 100 работници участват в разкопките вече трети месец, на площ от около 30 дка, в рамките на сервитута на трасето на новия път Видин-Монтана. Пресечен е от голям отводнителен канал, който е проектиран и пуснат в експлоатация след голямото наводнение във Видин през март 1942 г. За съжаление, във времето отводнителният канал е унищожил част от римските останки.

Археолозите са разкрили вкопани структури и останки от сгради (III в.) и некропол от периода III-IV в. Ръководителят на обекта уточни: На площта, която проучваме, разкриваме и останки от средновековно селище от 14-15-ти век, което се е развило впоследствие върху останките от римско и късноантично време. Селището се е запазило, тъй като е разположено върху възвишение в рамките на обекта, което е най-високото място в околността на Слана бара. Този терен не се е заблатявал при разливите на река Дунав и днес откриваме и регистрираме вкопани жилища и голямо количество ями, разказа археологът. Според него, най-вероятно ямите са използвани за хранилища, които впоследствие са се превърнали в отпадъчни ями. Характерно е, че по цялата дължина на обекта регистрираме канали, вкопани в наносните пясъци, и те са служели за отводняване на обекта, смята Александър Манев. Той допълни, че краеведи от района много точно са описали тези места.

Теренът на разкопките край с.Слана бара / снимка: БТА

Сред откритите до момента, археолозите са регистрирали и колективна находка от монети в късноантично жилище. Тя се допълва от множество нумизматични свидетелства от римския период, както и от монети от 13-15-ти век, сред които румънски, турски и др., каза Манев.
Сред находките, открити в некрополите, има особено ценни – елементи от костюми от римско време – фибули, игли, обеци, коланни катарами. Те са ценни и са изключително впечатляващи и редки, защото са свързани с погребалния ритуал, уточнява археологът. Изработени са основно от бронз, но сред тях има и напълно запазен стъклен пръстен, стъклени и керамични съдове, включени в инвентара на гробните съоръжения.
Разкритият от нас некропол е интересен и с това, че той се характеризира със смесен погребален ритуал – кремация и инхумация, каза Александър Манев.

Интересен факт е, че още при предварителните проучвания екипът ни откри рядко срещана ситуация в археологически контекст от този регион – гроб от 5-ти век, точно датиран от характерни елементи на костюма, открити като част от гробния инвентар, допълни Манев.

Артефакт от разкопките край с.Слана бара / снимка: БТА

Вече сме към края на спасителните разкопки край с.Слана бара и след тяхното приключване комисия от Министерството на културата ще реши съдбата на археологическия обект, посочи Манев.

Според археологическия екип, проучените структури не притежават експозиционна стойност, независимо от това, че обектът има висока научна стойност, уточни Александър Манев. Ние сме документирали всичко, откритите досега артефакти са предадени за реставрация и ще бъдат показани на годишната изложба на НАИМ при БАН, допълни той.
След пълното проучване на обекта, останките няма да попречат на строителството на трасето на новия път Видин- Монтана, каза Александър Манев.

Източник: БТА

Подобни статии