Начало Икономика Откриха новата Сувенирна палата във Враца

Откриха новата Сувенирна палата във Враца

от Mariana Gomileva
2754 преглеждания

Новооткритата Сувенирна палата във Враца / снимка: общ. Враца

На официална церемония бе открит новият търговско-административен център, който е изграден на мястото на Сувенирната палата във Враца. Кметът на града Калин Каменов, изказа задоволство, че Враца има една модерна и съвременна сграда: „Само за 15 месеца на мястото на една опасна сграда, бе изграден модерен административно-търговски център. Днешният ден е доказателство, че градът ни продължава да се развива. Съхранявайки историческото минало, взехме решение сградата да запази старото си име – Сувенирна палата. Реализирането на този проект е пример за открит модел на работа. Общината притежава 54% от новия търговско-административен център, което е с два пъти повече от преди, без да са инвестирани публични средства за неговото изграждане. Този стил на работа и на прозрачност при вземане на решенията ще продължи, защото само така нашият град ще се развива и модернизира. Поздравявам строителя на обекта – Илиан Цветков за добре свършената работа. Вярвам, че тепърва подобни проекти между местната администрация и бизнеса ще бъдат успешно реализирани“.

За събаряне на знаковата за града търговска сграда, построена в миналото, кметът Каменов заговори през 2016 г. Мотивите му бяха силната амортизация на зданието и фактическата му непригодност за привличане на търговци и инвеститори.

Сувенирна палата – Враца, средата на 20 век / снимка: Боян Димитров

Сувенирна палата – Враца, 90-те години на 20 век

Имотът е с площ 473 квадратни метра и след бутането на старата сграда през 2018 г. се предвиди да бъде построен модерен административно-търговски център. Търгът по обществената поръчка се проведе на 24 октомври 2018 г., като право на участие имаха физически и юридически лица и еднолични търговци. Фирмата-изпълнител на строително-ремонтните дейности, която спечели търга с явно наддаване, е „ИНЕКС ТРЕЙД“ ЕООД, предлагайки 54% обезщетение за Община Враца.

На 1 април 2019 г. влезе в сила разрешителното за строеж на административно-търговски център и реално започнаха дейностите по изграждане на нова сграда на мястото на старата от социалистически тип.

Първа копка на новата Сувенирна палата – Враца, 4 април 2019 г.

Първа копка на новата Сувенирна палата – Враца, 4 април 2019 г.

Работата по строежа вървеше с отлично темпо.

Сувенирната палата във Враца на Кота 0, юни 2019 г.

Строеж на Сувенирна палата – Враца, декември 2019 г.

Управителят на фирмата, изградила новата сграда на Сувенирната палата – Илиан Цветков благодари на екипа си за усърдната работа, както и на Община Враца за подкрепата. Той преряза лентата на новия административно-търговски център заедно с кмета Калин Каменов.

Откриване на Сувенирна палата – Враца, юли 2020 г. 

Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията, като след това сградата беше осветена.

Освещаване на Сувенирна палата – Враца, юли 2020 г. 

Освещаване на Сувенирна палата – Враца, юли 2020 г. 

На събитието присъстваха още: областният управител Малина Николова, общински съветници, заместник-кметът по строителство инж. Цветан Стойчков, главният архитект Чавдар Спасов, представители на местния бизнес, наематели на офиси и помещения в сградата и граждани.

Откриване на Сувенирна палата – Враца, юли 2020 г. 

Към момента в новия търговско-административен център са наети 7 помещения, които са общинска собственост, като предстои и останалите да бъдат обявени на публичен търг за отдаване под наем.

Модерната сграда е с разгърната застроена площ от над 2200 кв.м., с три надземни етажа, терасовиден четвърти етаж и сутерен. Административно-търговският център разполага с 33 офиса, 4 магазина, търговски обект на две нива и обществен център.

Интериор на новооткритата Сувенирна палата – Враца, юли 2020 г. 

Визията на Административната сграда е съобразена с архитектурата на града, съгласувана е и с Министерството на културата. Все още има свободни офис и търговски площи, които ще бъдат отдадени на търг през септември 2020 г.

Източник: Община Враца

Подобни статии