Начало Забележителности Отварят параклиса – костница на историческия хълм в Чипровци

Отварят параклиса – костница на историческия хълм в Чипровци

от Mariana Gomileva
2374 преглеждания

Параклис-костница в Чипровци / снимка: община Чипровци

Пространството около новия параклис – костница на историческия хълм в Чипровци ще бъде благоустроено и скоро той ще бъде отворен. Параклисът се намира в близост до черквата „Възнесение Господне” и Историческия музей – Чипровци, на десетина метра отстояние от старата катедрала „Санта Мария“. Уникалният мемориал заема площ от 35 кв. м. и в презвитериума ще бъдат съхранени костите на видния книжовник, автор на първата „История на България”, архиепископ Петър Богдан и други български католически свещеници, участвали в Чипровското въстание от 1688 г., като епископ Илия Маринов и духовници монаси-францисканци, чиито кости са били открити при археологически разкопки през 80-те години на миналия век и междувременно съхранявани в Историческия музей в Чипровци.

През декември 2017 г. Общинският съвет на гр. Чипровци гласува отреждането на място като отстъпено право на строеж, на което да бъде изграден самият храм. Местната администрация съдейства при изготвяне на необходимата документация, за да стартира бързо изграждането. Допълнителна мотивация дава откриването през ноември 2017 г. на ръкописа на най-старата история на България. Написаната на латински език история от Петър Богдан се смята, че е създадена около 1667 – 1668 г. или около век преди История славянобългарска на Паисий Хилендарски. Тя бе открита в университетската библиотека на италианският град Модена. В момента се превежда на български език и се очаква скоро да бъде издадена.

Параклисът – костница е изграден с дарения и ще носи името „Дева Мария – майка на Църквата“. Първата копка е направена през 2018 г., дни преди да бъдат отбелязани  330 години от избухването на Чипровското въстание, и 50 годишният юбилей от обявяването на Чипровци за град.

Първа копка на параклис-костница в Чипровци, 2018 г. / снимка: община Чипровци

Сега община Чипровци осигурява 30 000 лв. за външното му благоустрояване. 

Изглед към историческия хълм в Чипровци / снимка: Мариана Гомилева

Източник: община Чипровци, Българска секция на радио „Ватикана“

 

Подобни статии