Начало История Отбелязване на 3-ти март в Монтана

Отбелязване на 3-ти март в Монтана

от Mariana Gomileva
1936 преглеждания

Честването на Националния празник на Република България 3-ти март ще започне в Монтана в 10:30 ч. с издигане на националното знаме. В ритуала на пл. „Жеравица” ще вземат участие Военно формирование – Враца и Духов оркестър „Дико Илиев” към НЧ „Разум 1883”.

След приветственото слово на кмета на Община Монтана – Златко Живков, Негово Високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия, ще отслужи благодарствен молебен и панихида за хилядите знайни и незнайни войни, за борците за национална свобода и духовна независимост, положили костите си пред олтара на свободата. Тържествената церемония ще завърши с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

Празникът ще продължи с концерт-спектакъла „Възрождение“ от 11:00 ч. в Общински младежки дом. Авторският проект на трио „Тенорите” и Симфониета Враца обединява емблематични български песни от различни жанрове. С поетични и публицистични откъси преходите между тях ще направи актьорът Емил Пеняшки. Театрално-музикалният спектакъл за Родината и историята, за живота и любовта ще бъде дирижиран от маестро Христо Павлов.

Регионална библиотека „Гео Милев“ предвижда по повод Националния празник събития, насочени към най-малките читатели. До 2 март 2020 г. в Детския отдел ще се представя мултимедийната презентация „Свещена дата 3 март” за ученици от 1-ви до 4-ти клас. На 2 март в читалнята ще бъде подредена изложба на документална и художествена литература, исторически и географски карти и картини под надслов „Поклон освободители“.

 

Източник: Нели Василева, Община МонтанаПодобни статии