Начало Градска среда Отбелязване в северозападна България на Деня на Независимостта

Отбелязване в северозападна България на Деня на Независимостта

от Mariana Gomileva
389 преглеждания

Отбелязване на Деня на Независимостта в Мездра / снимка: общ. Мездра

Програма за отбелязване на 115-та годишнина от обявяването на Независимостта на България в някои общини в северозападна България

Враца

Паметникът на Христо Ботев във Враца / снимка: общ. Враца

В програмата от 11:00 ч. на площад „Христо Ботев“ участие ще вземат духовият оркестър и танцовите състави “Хемус” и “Вратица”.

Пред паметника на поета и революционер ще бъдат поднесени венци и цветя.

Празничната програма ще продължи с аудио-визуален спектакъл с участието на квартет Eastern String Quartet, който ще започне в 20:00 часа на водното огледало.

 

Монтана

С празнично шествие по улица „22 септември“ в Монтана Мажоретният състав към Общинския младежки дом, Духовият оркестър „Дико Илиев“ и Представителният танцов ансамбъл „Пъстрина“ към Народно читалище „Разум 1883“ ще тръгнат с марш в 10:15 ч. от пресечната точка с ул. „Неофит Рилски. Дефилето ще стигне до откритата сцена на пл. „Жеравица“.

Национални знаменца ще украсят всяка от портите на домовете, разположени по ул.„22 септември“. Очаква се обитателите им да излязат и да приветстват шествието с флагчетата. С изпълненията на духовия оркестър под диригентството на Пламен Крумов в 10:30 ч. ще започне празничният концерт. В програмата са включени емблематични творби като марша „Родина“ на Николай Братанов, както и Дико-Илиевите „Лудо младо“ и „Дунавско хоро“. Ансамбъл „Пъстрина“ ще представи 4 от най-хубавите си композиции „Северняшки танц“, „Танци от видинско“, „Лазарки“ и „Шопски вихри“.

Между тях солисти на Народен хор „Пъстренец“ ще изпълнят любими народни песни.

При дъждовно време концертът, посветен 135 г. от обявяването на Независимостта на България, ще се проведе в Младежкия дом.

Мездра

Празнична програма, велосъстезание, ретро влак и историческа възстановка за Деня на Независимостта в Мездра. Тържеството е от 10:00 ч. на централния площад. По традиция честването на празника ще започне с ритуал по издигане на националния флаг и на знамената на Европейския съюз и на Община Мездра. Приветствие към гражданството ще отправи кметът на общината Иван Аспарухов.

Тематична програма ще изнесат Вокална група „Детски свят“ с художествен ръководител Анета Петкова и мажоретен състав с художествен ръководител Христина Стоянова към Център за подкрепа за личностно развитие.

От 10:30 ч. на площад „България“ ще състои състезание за майсторско управление на велосипед за ученици от І до VІІ клас. Класиралите се от първо до трето място в отделните възрастови групи ще получат награди. Спортната проява се организира по повод Европейския ден без автомобили – 22 септември, и е част от активностите в рамките на Националната инициатива „Нестле за Живей Активно! 2023“, към която Община Мездра се присъединява за трети път.

Поради интензивния автомобилен трафик по републикански път IIІ-103 Мездра – Роман, свързан с модернизацията на международен път Е-79 между Мездра и Ботевград, тази година няма да се проведе традиционният велопоход до село Долна Кремена и обратно.

След края на велосъстезанието ще бъде разиграна томбола с 36 предметни награди, в която ще се включат всички участници в състезанието. Големите награди в томболата са велосипед, тротинетка и скейтборд, Очакват Ви също две футболни и две баскетболни топки и множество други спортни пособия.

В ранния следобед любителите на ретро влакове ще имат възможност да посрещнат на жп гара Мездра специалния влак от София, теглен от парен локомотив, с четири пътнически вагона и един вагон от правителствения влак „Витоша Експрес“.

Атрактивното пътуване е организирано от БДЖ и Сдружение „Обединени Балкани“ по повод Деня на Независимостта и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници. По разписание ретро композицията пристига на гара Мездра в 13:11 ч. и ще потегли обратно в 14:15 ч.

По време на едночасовия престой на композицията на гара Мездра желаещите ще могат да се качат и на разгледат влака, а членове на Национален съюз „Единение“ с председател доц. д-р инж. полк. Георги Маринов ще пресъздадат пред пилоните със знамената срещу входа на Община Мездра „живи картини“ от провъзгласяването на Независимостта на България от Цар Фердинанд I през 1908 г. в Търново. В рамките на историческата възстановка музикална програма ще изнесе Вокална група за стари градски песни „Мездрея“ към НЧ „Просвета 1925“ – гр. Мездра.

Белоградчик

Площад „Възраждане’ в Белоградчик / снимка: общ. Белоградчик

Тържеството ще започне в 10:00 ч. на площад „Възраждане“ – Белоградчик, при следната програма:

10:00 ч.
• Официално откриване;
• Реч на г-н Борис Николов – кмет на Община Белоградчик;
• Обръщение от подполковник Милчо Манолов – офицер от запаса, Председател на Организацията на СОСЗР – Белоградчик;
• Поднасяне на венци и цветя.

10:30 ч. – 12:00 ч.
• Празнична програма с участието на школа Народни танци към Детски комплекс – град Белоградчик и Пенсионерски клуб „Мадона” – град Белоградчик;
• Хоротека.

Кула

Войнишкият паметник в град Кула / снимка: общ. Кула

С церемония по поднасяне на цветя пред Войнишкия паметник в Кула ще отбележат 115 години от Независимостта на България. Христела Александрова- експерт „Хуманитарни дейности“ в Общината ще изнесе на общинската администрация в Кула кратка лекция за датата 22 септември от Проф. Искра Баева „Независимостта като отговорност“. Млади творци от Народно читалище „Просвета-1882“ в Кула ще представят рисунки, фотоси и ще изработят информационни пана на всички исторически паметници в града. Доброволците от сдружение „Северозапазване“ също ще  поднесат цветя пред Войнишкия паметник.

 

 

Подобни статии